Kasta sten


Det Los Angeles-baserade skivbolaget Stones Throw Records är inte bara hem för Aloe Blacc, som jag skrev om i förra inlägget, utan i snart femton år för en rad artister inom den alternativa hip-hop/soul-scenen som kan ta ut svängarna utan att oroa sig för glashus. En av de kanske mest verksamma är DJ:n/producenten/rapparen Madlib som i princip alltid har något nytt och spännande projekt på gång.
Ett av dem är med den tunga trion Strong Arm Steady från Kalifornien som består av rapparna Phil Da Agony, Krondon och Mitchy Slick (och tidigare har även Xzibit varit en medlem), vars album "In Search of Stoney Jackson" han helt och hållet producerat. Albumet är ett sådant som man sätter på och som sedan flyter på tungt med beats som består av svängiga soul- och rock-samplingar och annat obskyrt som får en skaka nacken konstant i drygt en timme innan skivan är slut. Ren och rå hip-hop när den är som bäst, inga konstigheter. Lätt ett av årets hittills bästa hip-hop-album!
Madlib, eller Otis Jackson som det står i hans pass, har även stått för hela produktionen ihop med en annan rappare på bolaget och som gästar på "...Stoney Jackson", nämligen Detroit-rapparen Guilty Simpson. Skivans titel är en lek med de bådas namn och heter roligt nog "O.J. Simpson" och kommer ut i mitten av maj.

Ifrån Detroit-området kommer även en annan av bolagets akter. Stones Throw är som sagt inte bara ett bolag som släpper hård hip-hop, utan även bland annat själfull soul och experimentiell jazz. Ett mycket bra exempel på det är då sångaren Mayer Hawthorne. Uppvuxen i Ann Arbor utanför Detroit blev han tidigt inspirerad av musiken från regionen, men inte hemstadens rock-legendarer i The Stooges utan istället det klassiska soul/r&b-skivbolaget Motowns musik från 60-talet. Musiken är både svängig med blås och sköna beats som i till exempel "Maybe So, Maybe No" och består av vackra ballader så som "I Wish It Would Rain". Hans ljusa röst passar sedan som handen i handsken över de otroligt snygga arrangemangen. Om man lyssnar på Hawthornes debut-album "A Strange Arrangement" från 2009 utan att veta något om den skulle man absolut kunna tro att det släppts samtidigt som Smokey Robinson eller The Jackson 5. Inte att det spelats in drygt 40-år senare av en vit kille som ser rätt bra nördig ut. Samtidigt finns det en modern touch på musiken som gör att den inte känns passé. Skulle också lätt kunna bli ett dåligt plagiat eller tas som ett skämt, men skivan är riktigt bra och passar både till glada och ledsamma stunder.

Två exempel som visar på Stones Throws bredd och mod och vilja att satsa på det som kanske inte alltid är så kommersiellt gångbart hos den stora massan utan istället fokuserar helt enkelt på att skapa riktigt bra musik. Nedan får ni bevis svart på vitt genom en video från vardera akt.

 


//Per

Kommentarer
Postat av: Zime

pawn shop ;D

2010-04-29 @ 21:10:10
URL: http://www.zimez.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0