Teaser från Anna Ternheim


Jag älskar musik med en tresiffrig decibelnivå, men samtidigt är jag barnsligt förtjust i singer/songwriters. Sen tycks det visserligen gå en S/S-wannabe per tio invånare, i synnerhet vad gäller tjejer. Det här leder ju självklart till att utbudet har rätt skiftande kvalitet och konkurrensen är sinnessjuk, varför det många gånger inte räcker med en bra text och en bra röst.

En av mina absoluta favoriter bland kvinnliga singer/songwriters är Anna Ternheim. Anna illustrerar verkligen effekten av att sticka ut från mängden. Hon skriver texter som berör på ett sätt som få klarar av och hon har en säregen och vacker röst som kompletterar hennes musik brilljant.

Den 12 november släpper Anna sitt tredje album, Leaving On A Mayday. Första singeln från albumet heter What Have I Done. Tidigare i månaden spelade Anna in en akustisk version av låten tillsammans med sin producent Björn Yttling (från Peter, Bjorn & John).

Titta & lyssna på: Anna Ternheim - What Have I Done (Akustisk)

Veckan som kommer...

Förra veckan var väldigt händelserik, mätt med skivsläppsmått. Denna vecka är det lite magrare. Vi har två stora giganter på britpopscenen som släpper nytt i veckan; Travis (Ode To J Smith) och Oasis (Dig Out Your Soul)... och förra månaden släppte ju The Verve sitt första album på många år så det känns lite som ett riktigt comeback-år för de gamla britpopspionjärerna. Hade inte Damon Albarn varit upptagen med tusen sidoprojekt hade väl Blur släppt nytt också. Men med tanke på de andras halvtaskiga material är det kanske bra att Blur håller tillbaka. Båda albumen släpps på onsdag för övrigt.

På onsdag släpper även de skotska rockarna Glasvegas sitt album Daddy's Gone (skotskt rock tycks vara väldigt populärt just nu). Det kan dessutom vara värt att kolla in singer/songwritern Joey Capes album Bridge och Lambchops Oh (Ohio).

Härliga Ane Brun släppte sitt album Changing Of The Seasons i januari i år. Nu på onsdag släpper hon en akustisk version av det albumet, titulerad Sketches. På fredag spelar hon på konserthuset i Stockholm och på söndag på Storan i Göteborg.

Övriga intressanta spelningar är Markus Krunegård på Palladium i Växjö och den sköna swamprockaren Tony Joe White som spelar på Trädgår'n i Göteborg imorn och på Berns i Stockholm på Torsdag.

På onsdag kommer även september månads spellista att läggas upp. Denna gång i en ny tappning ;)

Det bästa som hänt sen internet!

Förra lördagen introducerade jag ett nytt segment på bloggen, Happy Feet Saturday, där jag la upp lite mer festorienterade låtar som passar in på helgen. Den här helgen blir det dock ingen Happy Feet Saturday. Anledningen till det är att jag har så mycket annat att rapportera ;)

Först och främst har det kommit uppdateringar om läget med Muxtape. För er som inte känner till Muxtape så är... var det en sida där man laddade upp egna spellistor för vem som helst att lyssna på. Har ni hängt med på bloggen så vet att jag brukade lägga upp varje månads spellista där. För drygt en månad sen stängdes sidan tillfälligt ner pga. problem med RIAA. Jag misstänkte redan då att sidan aldrig skulle komma upp igen. Igår postade Muxtapes grundare ett lååååångt brev på sidan där han berättar om muxtapes uppkomst och fall... och framtid. Framtiden ser inte särskilt ljus ut. Muxtape kommer att bli en tjänst för musiker, i huvudsak osignade, att lägga upp sin musik, kalendarium, bilder osv. För mig låter det ganska exakt som MySpace. Hursomhelst är den fortfarande under produktion så jag bör väl avvakta min utdömande till betan kommer.

Nu till roligare nyheter. Jag har äntligen fått en inbjudan till att bli betatestare till Spotify! Och jag är extremt jävla lyrisk! Det är utan tvekan det bästa som har hänt sedan internet! Spotify är ett svenskutvecklat program som har byggt upp ett enormt musikbibliotek som alla användare har tillgång till. Spotify har ett samarbete med AMG (All Media Group) och Allmusic som har världens största digitala musikarkiv på 6 miljoner låtar (!).
I praktiken får man med Spotify alltså ett musikbibliotek med miljontals låtar… plötsligt känns mitt ”gedigna” bibliotek som en pinsam piss i havet.

För att illustrera Spotifys komplexitet: Jag sökte på The Hives, fick då upp en omfattande biografi om bandet, ett musikbibliotek och en s.k. ”Artist Radio” där musik likvärdig med The Hives spelas. Musikbiblioteket är sorterat i olika sektioner, första sektionen listar hitsen, den andra listar ALLA albumen i utgivningsordning med ALLA låtar spelbara. Därefter listas alla singlar med alla sina låtar (dvs även låter som inte kommit med på albumena). Därefter listas ett gäng samlingsskivor där The Hives låtar varit med… och självklart kan man lyssna på alla de andra låtarna på de skivorna också. Jag sökte även på Lars Winnerbäck och fick då till och med upp låtar från hans demokassetter!
Det här programmet är helt jävla underbart. Om ni inte redan ansökt om inbjudan tycker jag att ni ska göra det, vet dock att många har väntat upp till ett och ett halvt år på inbjudan. Ikväll ska Spotify ha en fest, jag vet inte om det är en releasefest, men det är iaf ett tecken på att vi säkert börjar närma oss en release.

Ännu mera nytt...


Tidigare idag postade jag videon till The Rasmus senaste singel. Nu är det dags för ännu en nyhet, nämligen The Killers senaste singel Human. Singeln hade officiell release i veckan och är tagen från The Killers kommande album Day & Age som släpps i slutet av november i år.

Som vanligt med The Killers låter det mycket bra :) Eller vad säger ni?

Lyssna på: The Killers - Human

Ny video från The Rasmus

De finska alternativrockarna The Rasmus släppte i onsdags sitt senaste album Black Roses. Nyligen släppte dom även videon till första singeln Living In A World Without You. The Rasmus är inte riktigt min kopp te, även fast jag verkligen gillade In The Shadows. Hursomhelst är de Finlands största rockband så det vore fel att inte posta deras nya låt här.

Jag tycker faktiskt att Living In A World Without You är helt ok. Trots att den känns lite boybandstöntig imellanåt (framförallt i versen) så gillar jag den lite syntiga approachen som The Rasmus har tagit. Dessutom gillar jag verkligen den arenarockiga inledningen på refrängen.


Album Arts of the Week

Som musikintresserad grafisk designer har skivomslag en speciell effekt på mig. Som jag sagt tidigare tycker jag att skivomslag är en konstform i sig, och när de presenteras i samband med musik får den ännu mer genomslagskraft. Veckan bjöd på många bra skivsläpp, men även en hel del snygg omslagsdesign. Detta är mina favoriter från veckans skivsläpp:


Äntligen något bra från 007

Jag älskar de gamla James Bond-filmerna från 60-70-talet. Men tycker att de senare har fatalt misslyckats med att föra vidare den charm som var så påtaglig i de tidigare filmerna. De absolut senaste har jag till och med helt valt bort att se. Senare i år kommer den 22:a 007-filmen i ordningen, Quantum of Solace, och jag lär knappast se den heller. En ljusglimt med den filmen är dock ledmotivet, komponerad av Jack White och framförd av densamma tillsammans med Alicia Keys. Låten heter Another Way To Die och den är fan tokskön!

Det är kanske inte nåt typisk James Bond-stycke... men samtidigt dog det typiska James Bond ut någon gång på 80-talet.

Lyssna på: Jack White & Alicia Keys - Another Way To Die (Quantum of Solace Soundtrack)

Observera att filen är en bootleg, så kvaliteten är inte 100%:ig!

Damon Albarn - En musikalisk mästare!

Idag släpps soundtracket till operauppsättningen Monkey: Journey To The West. Opera?! Bli inte avskräckta nu! För det första så låter det inte särskilt mycket opera, för det andra är musiken komponerad av en av vår tids viktigaste musikskapare, Damon Albarn.

För er som inte känner till Damon Albarn till namnet så är han sångare och låtskrivare i bandet Blur, som kom att popularisera britpoppen och influera otaliga, främst brittiska, rockband.

1998 bildade Damon även bandet Gorillaz, där han var den anonyma frontfiguren och kreativa drivkraften. Än en gång kom Damon att skriva musikhistoria med den genreöverskridande musik som han skapade med Gorillaz, där han blandade alternativ rock med hip hop/trip hop och electronica.

Förra året var Damon med och bildade en namnlös ”supergrupp” tillsammans med bl.a. Paul Simonon från The Clash och Simon Tong från The Verve. Samma år släppte dom det fantastiska albumet The Good, The Bad & The Queen, som sålde guld i Storbritannien och mottog unisont bra recensioner. Tyvärr fick albumet ett svalt mottagande och dålig försäljning utanför Storbritannien.

Med Monkey: Journey To The West skapar Damon någonting som ligger närmare Gorillaz än opera och hans geniala musikaliska sinnen gör sig fortfarande tillkänna. Det är uppenbart att i en uppsättning som Monkey: Journey To The West delas upplevelsen lika mellan det visuella och musiken, så genom att bara lyssna på soundtracket missar man halva grejen. Men det är ändå en liten aptitretare för oss som avgudar Damon Albarn.

Lyssna på: Monkey: Journey To The West - Heavenly Peach Banquet

Skivsläpp: Cold War Kids - Loyalty to Loyalty


Idag släpps albumet Loyalty To Loyalty i USA och Storbritannien. Imorgon har det svensk release. Loyalty To Loyalty är produkten av indierockarna Cold War Kids från Fullerton, Kalifornien. Bandet bildades 2004. Första EP:n släpptes följande år och Cold War Kids inledde en intensiv turné 2005, under vilken man gav ut ytterligare två EPs. Turnén genererade en hel del uppmärksamhet och 2006 blev Cold War Kids signade av Downtown Records. Strax därefter släpptes den uppskattade debuten Robbers & Cowards.


Cold War Kids spelar bluesig indierock med inspiration från The Velvet Underground och Bob Dylan. Filmen ovan är en teaser för Loyalty To Loyalty. Nedan är ett smakprov från albumet.

Lyssna på: Cold War Kids – Something Is Not Right With Me

Är ni inte bekanta med Cold War Kids sen tidigare så har ni två spår från debutalbumet Robbers And Cowards nedan:

Lyssna och titta på: Cold War Kids - Hang Me Up To Dry


Lyssna och titta på: Cold War Kids - We Used To Vacation

Timbuktu på Pirate Bay


Ja, det är väl inte direkt revolutionerande att man kan hitta Timbuktus musik på The Pirate Bay. Det som är lite speciellt i det här fallet är att hans senaste singel Tack För Kaffet marknadsförs på Pirate Bays förstasida, och sidhuvudet länkar till singelns video och nedladdningsbara spår. Det mesta tyder på att det är ett samarbete mellan Timbuktu och The Pirate Bay… och det är ju jävligt coolt. Också coolt är att Dregen gästar låten och videon. Tydligen så arbetar regissören till videon med en dokumentär om The Pirate Bay, så det lär ju finnas ett samband där. Låten då? Jo, helt ok… lär dock inte gå hem hos inbitna Timbuktu-fans, eller vad tycker ni?


Veckan som kommer...

Sommarens lökande är förbi. Alla har blivit flitiga arbetsmyror… även jag, men inte minst artisterna. Man märker att många artister försökt undvika sommarsläpp. För nu, åtminstone denna vecka, haglar det med skivsläpp. Det är som alltid väldigt mycket dörrstoppar, men även en hel del godbitar.

Det är flera intressanta svenska släpp. Vi är många som sett fram emot Hello Saferides More Modern Short Stories. Det kommer även nytt från svenska favoriterna Bo Kaspers Orkester (8) och I’m From Barcelona (Who Killed Harry Houdini). Det ska också bli spännande att kolla in debuten från Nordpolen (På Nordpolen).

På den internationella fronten ser jag med spänning fram emot musikkonstnären Damon Albarns senaste projekt Monkey, med debutalbumet A Journey To The West. Även Thievery Corporations album Radio Retaliation är ett ljus på horisonten och lika så Cold War Kids Loyalty To Loyalty, uppföljaren till hyllade debuten Robbers & Cowards.

Dessutom bjuder veckan på nytt från: Tv On The Radio, Kings Of Leon och Absentee. Allt släpps på onsdag. En hel del att se fram emot med andra ord.

Konsertmässigt är det inte lika fullspäckat, men för oss i Stockholm och södra Sverige finns det ändå ett par intressanta spelningar: Bon Iver kan vi se ikväll i Stockholm, på Berns, och i Göteborg, på Pustervikbaren, på onsdag. Till helgen kommer Jason Mraz och spelar i Lund, på Olympen, på fredag och på Arenan i Stockholm på lördag. På fredag uppenbarar sig även göteborgarnas största älskling, Håkan Hellström, på Liseberg.

Slänger upp en låt också för att påminna oss om hur viktigt det är att inte vara som alla andra:

Lyssna på: The Decemberists – Little Boxes

Happy Feet Saturday!


Som ni kanske har märkt uppdateras bloggen sällan på helgerna. Anledningen till det är dels att jag sällan sitter framför datorn då, och dels att ni sällan sitter framför datorn då (på lördagar brukar besökarantalet halveras).

Men från och med nu kommer jag se till att uppdatera bloggen på helgerna också, i första hand på lördagar. Temat kommer vara lite mer festorienterad musik. Inte så mycket indie i bemärkelsen alternativ rock, men fortfarande indie i bemärkelsen ouppmärksammat och/eller osignat.

Musiken kommer falla lite mer åt elektronica, housefunk och hiphop... kort sagt: Happy Feet!

Nyss hemkommen från New York så började jag veckan med New York-baserade Tigers & Monkeys. Tänkte fortsätta att följa den tråden så först ut på Happy Feet Saturday är Brooklynbaserade Kid Cudi och Ratatat

Kid Cudi föddes i Cleveland men flyttade till Brooklyn för att få fart på sin rap-karriär. Lyckades bli signad av Fool's Gold och har i år börjat få uppmärksamhet på internet, främst genom låten Day 'n' Nite och dess remix av Crookers. Kid Cudi lyckades dessutom slå sig in på top fem på Rolling Stones "Best Indie Hip-Hop Artists of the year". För tillfället arbetar han på sitt debutalbum.

Lyssna på: Kid Cudi - Day 'n' Nite (Crookers Remix)
Missa inte heller Dat New New med Kid Cudi.

Ratatat behöver väl egentligen ingen närmare introduktion. Efter fyra år och fem hyllade album har indieelectronica-duon Ratatat fått massivt erkännande i indiekretsar. De är dock fortfarande osignade. Allt började med Seventeen Years.

Lyssna på: Ratatat - Seventeen Years
Missa inte heller Mirando med Ratatat.

Stevie Wonder på Globen

Nu 19.30 entrar Stevie Wonder scenen i Globen, så jag tycker det känns passande att slänga upp en gammal stevie-dänga. Jag är inget jättefan av Stevies musik men Master Blaster Jammin är ju riktigt jävla kunglig!

Lyssna på: Stevie Wonder - Master Blaster Jammin

Ny video från The Hives

För drygt två veckor sen släppte The Hives videon till singeln Won't Be Long. Jag missade det helt och snubblade över den först idag. Det är dessutom en förbannat bra video, betydligt mer personlig än deras tidigare videor, med mycket dokumentärt material.

Om det är nån annan som missat den senaste videon från sveriges bästa band så har ni den här:

Introducing... Tigers And Monkeys


Nu är jag back in biz. Kom hem i tisdags men har haft en del att göra, men nu ska det bli full fart på bloggen igen. New York var gryyymt. Älskar pulsen och mångfalden. Tycka vad man vill om amerikaner, men man kan inte klaga på deras sociala spontanitet.

Efter en weekend i The Big Apple så känns det passande att rekommendera ett New York-baserat band; Tigers and Monkeys.

De är fortfarande oetablerade och relativt okända, men de spås helt klart en lovande prognos för framtiden. Bandet består av fem medlemmar varav en tjej, indianen Shonali. Shonali har en underbart raspig röst som tillsammans med hennes soulinspirerande låtskrivande kompletterar Tigers and Monkeys indierock perfekt.

De har bara producerat en handfull låtar hittills men tillräkligt för att ge ut debutalbumet Loose Mouth, som släpptes i USA i slutet av förra året. Bästa spåret på Loose Mouth: You Know.

Lyssna på: Tigers and Monkeys - You Know

Lyssna och titta på: Tigers and Monkeys - Fire Escape

I'm out of here...

Om några timmar drar jag till New York... den 11 september av alla dagar. Kommer hem igen på tisdag. Hoppas ni alla får en jättebra helg!

Petter & The Pix


På fredag är det svensk release på Petter & The Pix debutalbum Easily Tricked. Trots att jag lyssnar på så sjukt musik hela dagarna, i synnerhet svensk sådan, så slutar jag aldrig förvånas och imponeras av att svenskar är så jävla grymma på att göra bra musik!!

Petter Winnberg föddes 1979. Han är en svensk singer/songwriter som spelat jazz, blues och reggae med en rad erkända musiker. 1998 spelade han housemusik och 2000 vann han pris för bästa svenska jazzalbum. Fyra år senare teamade han samman med gamla kompisar och bildade gruppen Hjalmar, som släppte två kritikerrosade album.

Men redan när Petter var 17 träffade han de vänner med vilka han sen skulle bilda sitt nuvarande band Petter & The Pix. Tillsammans drog de till Island, mötte upp med legendaren President Bongo och spelade in sitt debutalbum Easily Tricked.

Det är svårt att bedöma Easily Tricked som ett fullängdsalbum då det är ovanligt kort, och motsvarar snarare längden av en EP. Men med sina nio spår kan man väl knappast kalla det för en EP. Hur man än väljer att definiera den så är Easily Tricked ett förbannat bra album!

Musiken är soulfunkig och folkpoppig. Man märker tydligt av både Petters house- och jazzbakgrund i soundet. Både Petters röst och gruppens sound rent allmänt påminner mycket Belle & Sebastian och man märker även av Portisheads chillade stil.

Lyssna på: Petter & The Pix – Nevermind

Veckan som kommer...

Förra veckan berättade jag om The Faint, som då släppte albumet Faciinatiion. Ikväll har vi stockholmare möjlighet att se dom spela på Debaser, slussen. Och på onsdag spelar Moneybrother på Katalin i Uppsala. Annars finns det inte så mycket att se fram emot i veckan.

Det är inte heller några högintressanta skivsläpp i veckan. The Schools Destructive Sounds och Metronomys Nights Out kan dock vara värda att lyssna in, båda släpps på onsdag.

Fredag har satts som preliminärt datum för releasen av Metallicas senaste album. Personligen har jag inte tilltalats av något som Metallica har gett ut de senaste typ 15 åren. Men enligt en hårdrockskompis påminner den mycket om "Metallica före svarta albumet", så det kan vara värt att ge den en chans.

Dessutom släpper underbara Petter & The Pix sitt debutalbum Easily Tricked på fredag!!

För övrigt drar jag till New York på torsdag, kommer hem på tisdag nästa vecka. Så bloggen tar några dagars semester då.

Dags att grunda inför kvällen:
Lyssna på The Faint - The Geeks Were Right (från senaste albumet)

Gem


Gem är ett indierockband från Holland som bildades 2003. Dom slog igenom då dom gjorde en hyllad förbandsspelning till The Libertines i Amsterdam, detta efter att sångaren i Gem skickat bandets demo till The Libertines.

2004 släppte Gem sitt debutalbum Tell Me What’s New, som dock bara fick erkännande på den holländska undergroundscenen. 2006 släpptes uppföljaren Escapades och både bandet och albumet hyllades såväl på den inhemska marknaden som internatonellt. I April i år kom det tredje, och enligt mig, det bästa albumet från Gem, ’NEW’.

Lyssna på: Gem - She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah

Lyssna och titta på: Gem – Look

3x Blonde

Blonde is back! Eller det har väl aldrig varit ute att vara blond, dock många gånger bespottat. Hursomhelst så verkar det som att det har blivit indie att vara blond. Fast det måste såklart bäras upp på rätt sätt, man är ju inte indie bara för man är blond.

Som spinoff på temat blond tänkte jag lägga upp tre sköna spår från tre grymma "blonda" indietjejer…

Blondie - Atomic


The Long Blondes  - Weekend Without Makeup


Blonde Redhead – 23


Dagens låt: Art And Design

Dagens låt är titelspåret på albumet Darren Hayman and The Secondary Modern som kom ut i slutet av förra året. Det är Darren Haymans andra soloalbum. Debuten Table for One hade release året innan.

Darren är dock ingen nybörjare. Han startade sitt första soloprojekt, indierockbandet Hefner, redan 1992. Efter ett par år utvecklades det till en kvartett och Hefner gav ut fem kritikerrosade studioalbum.

I början av 2000-talet påbörjade Darren ett nytt projekt tillsammans med Hefner-bassisten John Morrison. Tillsammans började dom spela Indie-electronica och skapade gruppen The French som 2003 släppte det hyllande albumet Local Information.

Darren Hayman är minst sagt en excentrisk och kreativ person, och med största sannolikhet är det därför han påbörjat ett nytt projekt så fort han inte fått utrymme att utvecklas inom sin befintliga miljö. Personligen tycker jag dock att hans musikaliska färdigheter görs sig som bäst till känna på hans nuvarande soloprojekt.

Dagen låt: Darren Hayman – Art And Design

Veckan som kommer...

Det är rätt knapert med intressanta spelningar i veckan, bortsett från R.E.M. som spelar på Globen, Sthlm, på söndag.

Skivsläppsmässigt ser det dock ljusare ut. På onsdag släpper sköna Giant Sand sitt bästa album sen 80-talet, Provisions. Även de amerikanska indierockarna The Faint gör en fin ”comeback” med albumet Faciinatiion, deras bästa sen 90-talet. The Faint kommer även till Stockholm på måndag för en spelning på Debaser.

Dessutom kan vi i veckan se fram emot nytt från Detektivbyrån, Sophie Zelmani, Jenny Lewis och James Yorkston.

RSS 2.0