Årets bästa album 2009!Gott nytt år på er kära läsare! En tid som denna är det kutym att sammanfatta det gågna året och belysa det bästa som året hade att erbjuda. Självklart ska vi på MusicBlogg inte vara sämre. Vi tar tillfället i akt och rangordnar våra musikfavoriter från 2009.

Nedan har Johan och Per listat årets bästa album... enligt oss. Under nästa vecka kommer vi att presentera våra favoritlåtar från året som gått. Precis som tidigare listor är de här listorna helt och hållet subjektiva, det är våra personliga favoriter. Med det sagt är ni självklart välkomna att komma med feedback eller egna listor. Förhoppningsvis hittar ni nya favoriter! Gott nytt år önskar Johan & Per!!

Johans Top 20 Album från 2009
1. Grizzly Bear - Veckatimest
2. Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum
3. Liechtenstein - Survival Strategies In A Modern World
4. Kid Cudi - Man On The Moon
5. Mando Diao - Give Me Fire
6. Andrew Bird - Noble Beast
7. God Help The Girl - God Help The Girl
8. Timber Timbre - Timber Timbre
9. Regina Spektor - Far
10. The Rumble Strips - Welcome To The Walk Alone
11. Bishop Allen - Grrr...
12. Starsailor - All The Plans
13. Lily Allen - It's Not Me, It's You
14. White Lies - To Lose My Life
15. Florence Valentin - Spring Ricco
16. Brandi Carlile - Give Up The Ghost
17. Arctic Monkeys - Humbug
18. Manic Street Preachers - Journal For The Plague Lovers
19. The Lemonheads - Varshons
20. Florence + The Machine - Lungs

Pers Top 20 Album från 2009
1. Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum
2. The Big Pink - A Brief History Of Love
3. The XX - XX
4. Arctic Monkeys - Humbug
5. Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix
6. Florence + The Machine - Lungs
7. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
8. Kid Cudi - Man On The Moon
9. Jack Peñate - Everything Is New
10. Girls - Album
11. Grizzly Bear - Veckatimest
12. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
13. Raekwon - Only Built 4 Cuban Linx 2
14. Empire Of The Sun - Walking On A Dream
15. Mumford & Sons - Sigh No More
16. Julian Casablancas - Phrazes For The Young
17. Mos Def - The Ecstatic
18. The Dead Weather - Horehound
19. Alberta Cross - Broken Side Of Time
20. The Cribs - Ignore The Ignorant

Samtliga album finns på Spotify förutom Grizzly Bears och delar av Raekwons.

Julian Casablancas - 11th Dimension

Äntligen har The Strokes sångare Julian Casablancas gjort en video till första singeln från hans riktigt bra solo-album "Phrazes For The Young". Låten "11th Dimension" är enligt mig den bästa låten på skivan, och även en av årets bästa överlag (mer om det kommer i dagarna). Perfekt att dansa till kring granen med mormor för att skaka av sig koman efter all julmat och värma upp inför kvällen! God Jul!

 


//Per

Thyselius

Förra torsdagen så var jag på release-fest i Stockholm för att fira att den nya gruppen Thyselius släppt sitt debutalbum "Crashing Towards Daylight". Gruppen är ett resultat av att sångaren Kalle Thyselius, som jag känner sen tidigare genom att vi är båda uppvuxna i samma lilla område i Örebro, efter att ha kommit hem från att ha bo bott och arbetet i bland annat New York och London drog ihop ett gäng gamla kompisar för att satsa lite mer på musiken. De sex edlemmarna består av nuvarande och tidigare Örebroare men skivan är inspelad och producerad av dem själva i en egen studio utanför Stockholm under större delen av den senaste sommaren och släppt på egen hand.

Det märks på musiken att det är duktiga musiker som hållt på länge som är inblandade, fast samtidigt låter det inte för tekniskt och avancerat men gör bara att musiken inte låter monoton utan det växlar i tempo och händer saker hela tiden genom låtarna som gör att man hela tiden hittar nya saker varje gång man lyssnar. Själva så listar de influenser som Dave Matthews Band, Coldplay, Jason Mraz och U2, vilket jag absolut tycker är en bra beskrivning för lite hur de låter. Skulle även vilja lägga till Counting Crows, vars sångare Adam Duritz faktiskt har gett Kalle bra betyg, på de lugnare låtarna och tidiga Jamiroquai på de mer svängigare, då framför allt en av mina favorit-låtar "Theory Of Everything" som har ett riktigt härligt, funkigt blås. Skivan känns verkligen genomarbetad och proffsig och Kalle har en väldigt bra, behaglig och varierad röst. De förtjänar verkligen att lyckas, och jag hoppas innerligt att de gör det! Deras skiva går att köpa i båda fysisk form och att ladda ner från deras hemsida och man kan även stödja gruppen på Facebook, vilket jag tycker alla ska göra. Först så kan du lyssna på smakprov från sex låtar på skivan i videon.

 

//Per


Revolutionären Rhymefest

För några dagar sedan såg jag den nya filmen "Che - Argentinaren" om Ernesto "Che" Guevaras kamp för frihet och bättre förhållanden. En som både delar hans namn och delvis hans revolutionära sinne är Chicago-rapparen Rhymefest, vars riktiga namn är Che Smith. Han slog igenom när han var med och skrev Kanye Wests låt "Jesus Walks" 2004, och 2006 så släppte han sitt första album "Blue Collar" som innehöll både party och politik. Kort där efter så annonserade han att han redan jobbade på sin andra skiva som skulle få titeln "El Che" och vara ännu mer politisk och personlig. Redan för drygt två år sedan så kom det ut en låt, "Angry Black Man On An Elevator", som överraskande producerades av den oftast så irriterande och skrikiga Lil Jon och var en riktigt grym och hård låt. Dock så har det inte hörts mycket från honom sedan dess, tydligen delvis på grund av skivbolagsstrul.

Nu verkar det  till slut som albumet "El Che" faktiskt äntligen är på väg att släppas. Rhymefest har under den senare delen av hösten varit ute på turné med legendaren Rakim. Istället för att bo på lyxiga hotellrum så har han i sann anda som sin namne gett sig ut på sin egen motorcykelresa (vet dock inte om det är bokstavligt) och väljer att bo hos något av sina fans i staden han besöker och som han sedan för dagbok om, vilket är riktigt coolt. Även en video till låten "Give It To Me" har nu kommit ut. Precis som tidigare låtar som läckt ut är det en stenhård låt med ett lika hårt budskap. Videon är bra och rätt så rolig men ändå allvarlig och passande i temat. Brrrrrrrrrrrrraapp!!!


//Per

Ny video från Kid Cudi

Måste säga att min co-writer Per har skött sig med bravur med sina frekventa och kvalitativa inlägg. Tyvärr har jag inte själv varit lika duktig... men, nu är det dags för ett inlägg från mig. Och då Per är killen med koll på hiphop (till skillnad från mig) så är det rätt komiskt och smått ironiskt att mitt första inlägg på ett bra tag handlar om just hiphop ;)

Men inte vilken hiphop som helst, det handlar om Kid Cudi! Killen som trots att han har släppt ett av årets bästa album, debuten Man On The Moon: The End Of Day, inte alls lyckats få den uppskattning i Sverige som han förtjänar. Nyligen släpptes hursomhelst videon till singeln Pursuit Of Happiness, gästad av MGMT och Ratatat (ok, jag kanske inte avvek alltför mycket från min comfort-zone ;)

Enjoy a good tune from a good artist with a great album!


//Johan

Nytt från Lightspeed Champion

Devonte Hynes a.k.a. Lightspeed Champion gjorde enligt mig en av förra årets bästa album och knep bronspengen på min egna lista. Musiken på debut-skivan "Falling Off The Lavender Bridge" består av mycket aukustisk gitarr, piano och stråkar som skapar ljuva countrydoftande melodier. Hynes har en väldigt behaglig stämma och hans texter känns enkla och vardagliga men samtidigt väldigt personliga.

Nu är han äntligen aktuell med ett nytt album som kommer ut 1 february nästa år och har fått den härliga titeln "Life Is Sweet! Nice To Meet You". Första singeln heter "Marlene" och med den en bra video. Låten är lite mer drag i än hur det lät på förra skivan. Musiken är både större och tyngre och även mer rytmisk med en riktigt skön medryckande basslinga. Stråkarna och melodierna finns med såklart och gör att det blir lite soul-sväng ovanpå allt. Låter lite som om The Clash hade producerats av Phil Spector, och mycket lovande inför fullängdaren.

 

//Per


Idle Warship

Idle Warship är en grupp som bildades för ungefär ett och ett halvt år sen, men är för det inga nykomlingar. Gruppen är en skön musikalisk och geografisk blandning som består av Brooklyn-rapparen Talib Kweli, som är klart en av mina favoritartister och tidigare känd från Black Star, Reflection Eternal och som solo, sångerskan Res från Philadelphia och kanadensiska rapparen/sångerskan Graph Novel från Toronto. Musiken är en blandning utav hip-hop, soul, r'n'b, electro och rock och är mer dansant, elektroniskt och klubbinriktat än vad man är van att höra ifrån i alla fall Talib Kweli, men alltid kul och spännande att få höra när artister vågar göra något nytt och annorlunda.

Gruppen släppte i slutet på oktober sitt första mixtape "Party Robot", som är gratis (och lagligt) och går att ladda ner här, och kommer troligtvis någon gång under nästa år att släppa ett riktigt album. Andra singeln från mixtapet är "Bedroom Lites" och som är en tillbakalutad men fortfarande väldigt svängig låt med en cool video till.


//Per

The Killers julsång

Idag är det andra advent och vad passar då bättre än lite ny julinspirerad musik. The Killers följer igen upp sin tradition för fjärde året med att släppa en jul-singel för att dra in pengar till Product Red och bekämpa AIDS, Malaria och Tuberkolos. Förra året samarbetade de med Elton John och Pet Shop Boys Neil Tennant på låten "Joseph, Better You Than Me". I år har de slagit sig ihop med deras turnéakter Wild Light och Mariachi El Bronx och gjort låten "¡Happy Birthday Guadalupe!", som jag tycker är mycket bättre än förra årets bidrag. Både låten och videon är väldigt Mexiko-doftande men får ändå fram någon form av julkänsla genom texten, melodin och allsångsrefrängen. Köp låten på iTunes så går pengarna till ett väldigt gott ändamål.


//Per

Shout Out Louds - Walls

Shout Out Louds har länge varit en av mina favoritgrupper, men som jag samtidigt nog inte direkt skulle komma på om jag skulle nämna några. Har dock följt dem med intresse lite så där på håll sedan deras första singel "100°" från EP:n med samma namn som kom 2003. De har under hela sin karriär nog varit större utomlands än i Sverige, och gjort bland annat uppträdanden hos David Letterman och turnerat med flera stora band i USA. Kan vara en av anledningarna till att de inte alltid känns så självklara, men jag skulle säga att de är ett av Sveriges mest underskattade band.

Deras förra och andra skiva, Our Ill Wills, växte till att ha blivit en av de skivorna jag gillat mest de senaste två åren. Ett album med fantastisk pop när den är som bäst! Härliga melodier, riviga refränger, vackra stråkar, rytmiskt och medryckande och på det sångaren Adam Olenius sköna röst och bra texter.

Nu är de på gång med sin tredje skiva som har fått namnet Work och kommer i slutet av februari nästa år, och första singeln heter "Walls". Förra skivan producerades av Björn Yttling från Peter Bjorn & John men den här gången har de stannat i staterna och Seattle med en annan producent. Dömma utifrån den här låten är det lite mindre kobjällra och orkester, låter lite rockigare och mer gitarr men fortfarande samma klockrena melodier, slingor och refräng. Låten växer både för mig ju mer jag lyssnar och i sig själv under tiden. Ser väldigt mycket fram emot att få höra hela albumet och att sedan förhoppningsvis få se dem live under nästa år.

 

//Per


Yeasayer - Ambling Alp

Va i helgen som passerade tillbaka i Durham, den fantastiska lilla stad i norra England där jag bodde och studerade förra året. Försökte både när jag var baserad där och nu på besök att hänga med i den brittiska scenen, och ett sätt att göra det är genom musiktidningen NME. Köpte såklart senaste numret för att läsa lite bra reportage och få tips. Ett av dem var om Yeasayers senaste låt.

Johan tipsade förra sommaren om bandet, dock med lite skepsis om den väldiga hypen kring dem och deras debutalbum. Själv så var jag på Way Out West men såg inte deras konsert. Hade lite kort lyssnat mig in på skivan innan efter att ha hört alla hyllningar, men tyckte det lät allt för folk-flummigt för min del och fastnade inte direkt även om det lät intressant.

Nu är de tillbaka och aktuella med sitt andra album Odd Blood som kommer ut 9:e february nästa år. Första singeln "Ambling Alp" är dock redan ute och med den en video. Bandet var förra året ute på turné med Brooklyn-grannarna i MGMT, vilket tycks ha influerat dem då det låter lite mer rakare och elektroniskt. Även videon är likt MGMT:s väldigt snygg och konstnärlig men samtidigt rätt konstig.


//Per


RSS 2.0