Skivsläpp: Andrew Bird - Noble Beast

Januari såg väldigt bra ut på pappret, med många intressanta släpp, inte minst från ett par av mina personliga favoriter; Antony & The Johnsons och Franz Ferdinand. Båda släppte sina tredje album i januari, och båda släppen var en besvikelse. Franz Ferdinands Tonight... är, som jag skrev i onsdags, ett bra album, men i jämförelse med deras tidigare två så är det tyvärr väldigt blekt. Antony Hegartys tredje album The Crying Light kan jag inte förstå mig på hur mycket jag än försöker. Antonys musik har en väldigt egen karaktär och är inte för alla, men jag har tidigare tilltalas starkt av denna karaktär. Men med The Crying Light står jag oförstående och undrar hur detta album kan ha fått geomgående toppbetyg och hyllats som hans bästa hittills. Vore kul att höra vad ni andra Antony Hegarty-fans tycker om albumet.

Trots en del besvikelser finns det de som har leverat. Ett annat januarialbum som jag sett fram emot är Andrew Birds Noble Beast som också släpptes i onsdags. 2007 släppte Andrew sitt sjunde och bästa album Armchair Apocrypha, och han fortsätter att imponera på Noble Beast. Andrew har i många år hållit sin musik smal, men med denna stigande formkurva är det nog bara en tidsfråga innan han breddar sin publik. I förrgår gästade han The Late Show, där han framförde Fitz & Dizzyspells från Noble Beast och gjorde helt klart ett intryck på David Letterman, kolla på det klippet nedan.

Betyg:


Lyssna på: Andrew Bird - Oh No (från Noble Beast)
Lyssna på: Andrew Bird - Imitosis (från Armchair Apocrypha, 2007)

Titta och lyssna på: Andrew Bird - Fitz & Dizzyspells (från The Late Show)

Skivsläpp: Franz FerdinandIdag släppte fantastiska Franz Ferdinand sitt tredje studioalbum. Deras debut och efterföljande album släpptes inom loppet av två år, men med detta album har de unnat sig en längre produktionstid. Den självbetitlade debutet kom 2004, ett år som jag tidigare utnämnt till det gyllene indie-året. Och enligt mig var det Franz Ferdinands debutalbum som skrek högst och bäst. För mig är det ett av tidernas bästa album. Man hade satt ribban jävligt högt och som väntat höll inte efterföljaren You Could Have It So Much Better samma höga klass, även om även det var ett riktigt bra album.

Med Tonight: Franz Ferdinand har man övergett mycket av det som gjorde deras musik så bra. Man har tonat ner de trallvänliga melodierna och punkiga gitarrerna till förmån för synth och afrikanska beats.

Resultatet är på inget sätt dåligt, men väldigt långt ifrån de magiska indie-anthems som de skapat tidigare. Det är ett typiskt medelbetygalbum med genomgående lyssnarvänliga låtar med en  konsekvent ljudbild, men hitsen lyser med sin frånvaro.

Betyg:Lyssna och titta på: Franz Ferdinand - Ulysses

Veckan som kommer... och månaden som gick.

Nu är jag tillbaka från semestern. I ärlighetens namn har jag varit hemma några dagar nu, men har tampats med jetlag, förkylning och min flickväns salmonella.

Tack för kommentarerna på topp 50-listan, verkar som de flesta av er gillade den, även fast många tycktes sakna Glasvegas. Hoppas ni har haft möjlighet att lyssna in er på de album som ni inte kände till sen tidigare. Jag var lite kluven när jag lade upp de enstaka lyssningsspåren, då samtliga album är bedömda ur sin helhet finns risken att de spåren blir missvisande. Så jag hoppas att ni har/kommer lyssna på hela albumen och inte bara smakproven.

För att fortsätta på temat ”bästa album” så har ju detta år börjat bra, med album som mycket väl kan kandidera om 2009 års bästa album… åtminstone på pappret. januari har hittills bjudit på skivsläpp från bland annat Antony & The Johnsons (The Crying Light), Animal Collective (Merriweather Post Pavillion), Laleh (Me And Simon) och en EP från Bon Iver (Blood Bank).

Och det fortsätter lika namnkunnigt denna vecka med nytt album från bland annat Franz Ferdinand (Tonight: Franz Ferdinand) och A Camp (Colonia). Förutom Franz Ferdinand så är det tre andra album som jag inväntar med barnslig förtjusning i veckan; The Bird & The Bees andra album ”Ray Guns Are Not Just The Future” som släpps imorrn, The Rifles efterlängtade uppföljade ”The Great Escape”, och Andrew Birds (som bjöd på ett av 2007 års bästa album) "Noble Beast".

Annat värt att lägga ett öra till i veckan är sångaren från Eskju Divine, Gustaf Spetz, solodebut ”Good Night Mr. SPETZ”.

Vad gäller spelningar i veckan så är det fullmatat med The Soundtrack Of Our Lives som är i full gång med sin Communion-turné, och Anna Ternheim som inleder sin turné på torsdag i Västerås. TSOOL ser vi man Cirkus i Sthlm ikväll, i Luleå på onsdag, Skellefteå på torsdag, Östersund på fredag och i Sundsvall på lördag. Efter Västerås drar Anna Ternheim vidare till Uppsala på fredag och Norrköping på lördag.

Förutom TSOOL och Ternheim har vi även en spelning av Oasis på globen på onsdag som man inte bör missa. Bor man i Göteborg kan man istället vika tid åt Little Man Tate som kommer till Pustervik på fredag. Dessutom bjuder Markus Krunegård på ett gäng spelningar till helgen… den karln måste verkligen älska turnélivet ;)

It’s good to be back!

RSS 2.0