Trummorna

Gruppen The Drums är något av det senaste årets mest uppskrivna akt och ansett av flera tidningar och bloggar som 2010 års musikaliskt mest intressanta och största hopp. Kvartetten kommer ifrån Brooklyn i New York men jag tycker inte alls de låter som sina kollegor och grannar utan mycket mer som Storbritannien och 80-tals-pop, eller till och med lite Göteborg.
De har under det här och förra året släppt ifrån sig en EP och några singlar, som alla finns på Spotify, bland annat "Let's go surfing". Deras självbetitlade debutalbum släpps 7 juni och nu har en video spelats in till nya singeln "Forever and ever amen", och både låten och videon känns väldigt retro och brittisk med slitna arbetarklassmiljöer och ett drivet gitarr- och trumspel. Bästa de gjort hittills enligt mig.
Jag kanske dock inte är lika lyrisk som en del tidningar, men riktigt bra är det hur som helst. Precis som The National, som jag rekommenderade starkt i förra inlägget, så spelar de dessutom på Way Out West i sommar, så där har ni chansen att se och höra mer från dem och skapa er egen uppfattning om det är fågel eller fisk.


//Per

Fantastiskt från The National

För ungefär ett år sedan så tipsade en kompis mig om den amerikanska gruppen The National, och framför allt deras fina pianodrivna låt "Fake Empire" från skivan "Boxer" som kom 2007. Nu har de i dagarna precis släppt sitt nya och femte album "High Violet". Även om jag gillade "Boxer" så fastnade jag aldrig riktigt rejält för skivan och musiken. Så när första singeln "Bloodbuzz Ohio" dök upp och blev väldigt uppmärksammad på diverse sidor och bloggar så blev jag intresserad och lyssnade, men återigen inget som tog mig med storm. När hela skivan sen till slut dök upp på Spotify och jag satte på den från början så blev jag dock verkligen mer tagen av den!
Öppningsspåret "Terrible Love" börjar väldigt lugnt och vackert med sångaren Matt Berningers dova basröst, för att sedan bit för bit växa och växa med ett mer energiskt trumspel och gitarr och lite ökad styrka i sången för att mynna ut i en instrumental topp. Efter det så var jag fast och har lyssnat på låten och skivan så fort jag kunnat. Musiken är vacker, nedstämd, suggestiv och känslosam med sånger om sorg, rädsla och förlust. Mina favoriter hittills är förutom redan nämnda "Terrible Love" även den väldigt vackra balladen "Runaway" och det näst sista spåret "England" och som är de tre längsta låtarna på albumet vilket ger utrymme för dem att växa under de omkring fem minutrarna de pågår.
Skivan har fått fantastisk respons med fullt betyg i flera recensioner och jag kan bara instämma i hyllningskören. För mig kan det här mycket vara årets hittills bästa släpp. I sommar spelar The National på Way Out West i Göteborg, vilket kan mycket väl bli en helt otrolig upplevelse! Lyssna till första singeln och se videon nedan, men se verkligen till att på något sätt lyssna på hela albumet, från start till slut!


//Per

Happy Feet Saturday - Kele

Brittiska Bloc Party gör för närvarande ett uppehåll på ett tag och sångaren Kele Okereke har spelat in en solo-skiva. Skivan heter "The Boxer" och ska släppas den 21:a juni under bara namnet Kele. Första singeln heter "Tenderoni" och ska släppas en vecka innan albumet, men redan nu finns en video till den ute. Av att döma av den och de namn han har samarbetat med så verkar det som att skivan kommer vara väldigt elektronisk, gå ännu längre i den riktningen än Bloc Party gjorde på sitt senaste album "Intimacy". Låten är väldigt klubbig och dansant med en tung och ösig refräng som får mig att vilja gå helt lös på dansgolvet. Så sätt på den här på förfesten och kom in i stämningen för en riktigt bra lördagkväll!


//Per

Wolf Gang

Wolf Gang är 22-årige London-killen Max McElligotts artistnamn. Hans artistkarriär påbörjades sent efter att han hoppade av London School of Economics, vilket kan anses som kanske lite dumdristigt men som han själv skönt kommentarat saken: "Mick Jagger dropped out of LSE and it worked for him so I’m taking my chances". Chansningen ser nu att vara på väg att gå hem. I höstas släppte han först låten "Pieces Of You" och senare singeln och videon "The King And All Of His Men". Soundet är poppigt, ganska så stort och lite 80-talsinspirerat.
Den senaste singeln "Back To Back" som kom ut för några veckor sen har en mer enklare och mer känslosam ljudbild med en upprepande dov basgång och en gitarrslinga som kommer in på refrängen. Helt klart en av mina favoritlåtar på senaste tiden! Låten finns bra nog att ladda ner gratis från hans Myspace. Han har även spelat in en aukustisk version som är riktigt vacker och fångar den fina texten ännu bättre.

 


//Per

Det här inlägget handlar om The Black Keys.


Kanske den absolut bästa och coolaste rock-duon är tillbaka igen och ska i mitten av månaden släppa sin sjätte fullängdare. Duon heter The Black Keys och namnet på albumet är "Brothers", vilket klart och tydligt förklaras på omslaget som kan ses ovan. The Black Keys består av gitarristen/sångaren Dan Auerbach (som har även släppt ett soloalbum som Johan har skrivit om i ett tidigare inlägg) och trummisen Patrick Carney och bildades i Ohio 2001. Musiken är klassisk rock med rötterna i blues och soul, vilket gör den väldigt tung, svängig och känslosam på alla sätt.

Två video har redan släppts. Första singeln heter "Tighten Up" och är producerad av Danger Mouse som också producerade hela deras förra skiva "Attack & Release", och är en soulig och riktigt svängig sak. Den andra låten heter "Next Girl" och är en riktigt, riktigt bastung låt som känns het och farlig. Låter lite som om de kan ha fått lite influenser från hip-hop/rock-projektet Blak Roc som kom ut i höstas.
Båda videorna är officiella, även om man inte först kan tro det och vad som står i videona. Duon är inte själva med i någon av dem, utan stjärnan i de båda är dinosaur-dockan Frank the Funkasaurus Rex. I båda videorna så rullar också en textremsa längst ner med diverse rätt så roliga kommentarer.//Per

RSS 2.0