I heard you like the bad girls, honey, is that true?

Jag har av olika anledningar inte uppdaterat den här bloggen på runt ett halvår. Blivit mycket omkring flängande bland olika städer här och var, kännt att jag inte riktigt haft tid och energi att lägga ner på det. Men jag lyssnar ju fortfarande minst lika mycket på musik som tidigare, och upptäcker hela tiden för mig nya akter. Dessutom tar det ju inte så lång tid att tipsa om något bra som jag gillar, och det är ju också så jäkla kul att skriva, speciellt när jag ser att det fortfarande är läsare som kommenterar och vill ha mer, så tack för den roliga responsen! Har funderat nu ett tag på att göra ett nytt inlägg, och inleder med en mycket skönsjungande dam.


Den 24-åriga amerikanskan Lana Del Rey, eller Lizzy Grant som hon egentligen heter, släppte för ca två år sedan under sitt riktiga namn EP:n "Kill Kill" med bland annat det sköna titelspåret. Musiken hon gör känns väldigt retro men ändå nutida och cool. Nu är hon under sitt latinodoftande artistnamn aktuell med ännu en EP som ska komma ut nu i September eller Oktober, vilken bör då innehålla nya coola spår som "Kinda Outta Luck" och "Diet Mtn Dew". Framför allt kommer mycket troligt den fantastiska låten "Video Games" finnas med. Den börjar lugnt, dramatiskt och storslaget vackert direkt med några korta klockslag följt av lätta strängar av harpa och sedan mörka stråkar med underliggande enkelt piano. När sedan Lanas tidlösa, lite hesa röst kommer in uppstår ljuv musik som låter som den är tagen från en scen i någon gammal film, med viddspredda amerikanska småstadslandskap i bakgrunden, men med ett mer modernt inslag i texten. Kan vara bland det vackraste jag hört i år.

Lana själv har beskrivit sig som 'the gangsta Nancy Sinatra' och sin musik som 'Hollywood Sadcore', glamour blandat med pop-produktion över feta beats - 'think Nina Simone singing a Cat Power song over Lil Wayne's track'. Inte helt fel beskrivet tycker jag även om just hip-hopen inte är så framträdande, men hon känns verkligen som en modern Nancy, speciellt med hennes coola retro-look och hennes egenkomponerade ihopklippta musikvideor. Jag ser just nu otroligt mycket fram emot att få höra mer från Miss Del Rey i form av ett helt album, vilket bör komma snart och har potential att bli både väldigt vackert och sjukt svängigt på samma gång. Så håll ögon och öronen öppna, och se och lyssna så länge till "Video Games" nedan.


 

//Per


RSS 2.0