Ungt Blod


Nya Zeelands musikscen förknippas nog av många, i alla fall jag, mest med den humoristiska duon Flight of the Conchords, "Formerly New Zealand's fourth most popular guitar-based digi-bongo acapella-rap-funk-comedy folk duo". Men nu har jag ytterligare en grupp att tänka när jag hör om den lilla ö-nationen på andra sidan klotet.

The Naked and Famous är en kvintett och spelar inte riktigt samma sorts musik som sina två tidigare nämnda landsmän. Kanske lite dock, då deras musik är relativt gitarrbaserad, samt kan på sätt och vis sägas innehålla även digi-bongo då musiken inkluderar mycket synth-ljud och elektroniska rytmer. De är för mig en ganska ny bekantskap som jag har stött på då och då i musiktidningar och -bloggar. Men tydligen så har släppte två EP:s redan 2008, "This Machine" och "No Light" och deras debut-album, "Passive Me, Aggressive You", släpptes (i alla fall i hemlandet) i september förra året. Vet inte när de släpptes i Europa, men finns nu dock ute att köpa och lyssna till.

Deras musik är så där klassiskt intensiv och påmannande som bara riktigt bra pop-musik kan vara, som får en att känna sig evigt ung och oövervinnlig. Sådan där musik som får en att antingen dansa sig svettig till på överfulla dansgolv så det luktar av tonårssjäl och -stämning, eller förnimma någon tidlös känsla av sena lugna kvällar som aldrig tar slut. Eller som de själva sjunger:

"We're only young and naive still
We require certain skills
The mood it changes like the wind
Hard to control when it begins"

Hittills har de släppt fyra singlar från albumet, som samtliga även fått videos till och som alla är riktigt snygga. Den första, "All Of This", faktiskt redan 2009. De tre andra är i ordning "Young Blood", "Punching In A Dream" och "Girls Like You". Den förstnämnda i den trion var den låten som gick bäst på listorna i framför allt Nya Zeeland, men spelades även i Australien, Storbritannien och USA, och som ni kan se nedan.


//Per

Pigeon John är på väg att blow-up


Min absoluta favorit-radiokanal här i Schweiz är Couleur 3, som spelar en bra blandning av mestadels ny men lite gammal independent pop, rock, soul m.m. (De verkar ha ganska intressant snack också, men jag är långt ifrån fransktalande än, knappt förstående). Idag hörde jag en riktigt tungt svängig och funky låt, och som jag tyckte jag kände igen. Kom till slut på att jag hade hört låten på det grymt svettiga och täta dansgolvet på den lilla källarklubben jag var på för 3 veckor sen i Bern. Som tur är så kommer det upp på min mobil vad det är för låt som spelas på radion. Låten heter passande nog "The Bomb" och framförs av en kille som kallar sig Pigeon John.

Pigeon John är en rappare som växte upp i närheten av Inglewood i Los Angeles County, ett område rätt starkt förknippat med gangsta-rappare som t. ex. Mack 10 från Westside Connection. Duv-John är dock mer laid-back och humoristisk, och inte bara rappar utan sjunger också samt mixar in olika stilar av musik. Han startade sin karriär genom att uppträda på open-mic-nights på legendariska Good Life Cafe i början av 90-talet. En scen som också tog fram artister som Kurupt, Jurassic 5 och The Pharcyde. Efter att ha varit del av några grupper så släppte han sitt första solo-album, "Pigeon John Is Clueless", på egen hand 2001, men som släpptes på bolag igen året efter. Sedan släppte han två album till, innan han blev en del av Quannum Project, Kalifornien-kollektivet och skivbolaget som bland annat inkluderar Blackalicious, DJ Shadow och Lyrics Born, och där har släppt ytterliggare två album. Det senaste, "Dragon Slayer" kom i slutet av förra året, varifrån låten "The Bomb" var en av singlarna. Se videon och lyssna till låten nedan. Kanske är det den som verkligen får Pigeon John att 'blow-up' på riktigt efter runt ett och ett halvt decennium i branschen.//Per

RSS 2.0