Samplings-söndag: The Big Pink / Ann Peebles

Den brittiska duon The Big Pink är tillbaka med ett nytt album, som heter "Future This". Albumet innan dess, "A Brief History of Love", som också var deras debut, hyllades av många och knep också silvermedaljen på min årsbästa lista 2009. På albumet fanns också den stora hiten "Dominos", som hamnade precis utanför pallen över samma års bästa låtar. Deras förra album tyckte jag var en riktigt bra blandning av indie-rock och elektroniskt, och albumet var väldigt jämnt och förmedlade en sammanhållen känsla. Det nya albumet känns tyvärr inte alls lika bra. Har gett det ett par genomlyssningar, och det har inte växt till sig. Det börjar bra med första singeln, pampigt klubbiga "Stay Gold", och sedan direkt den ännu bättre andra singeln "Hit The Ground (Superman)". Men i och med de har de direkt bränt krutet, och resten av låtarna är riktigt medelmåttiga eller dåliga. Det tar sig inte förän i sista spåret, "77", som är lugnt och känslosamt, och påminner mer om förra albumet. Jag är helt för att artister vill utvecklas och inte göra precis samma musik eller sorts album om igen, men det måste vara bra för det helt enkelt, och det lyckas inte The Big Pink med den här gången.

Innan albumet släpptes så hade de uttalat sig om att de nya låtarna skulle vara hip-hop-inspirerade. Det är inget direkt jag kan höra, förutom att de på tredje spåret, "Give It Up", använder sig av en soulsampling. Låten som de har samplat ifrån heter "I'm Gonna Tear Your Playhouse Down" från 1973 av Ann Peebles, som även är känd för låten "I Can't Stand The Rain". Jag tycker att användningen av samplingen är sådär, den är mest snygg i introt. En annan grupp som använt sig av samma sampling är Wu-Tang Clan-affilierade Sunz Of Man, som mycket snyggare samplar både musik och sång på deras låt "The Plan". Du kan lyssna till både The Big Pinks låt samt originalet till samplingen de använt sig av nedan.//Per

Samplings-söndag: Young Jeezy / Lenny Williams


En låt som spelats en del nu på radio, och som jag har lyssnat till massvis själv, är den amerikanska söderns egen snöman Young Jeezy och hans "I Do". Låten är en riktig allstar-uppställning med de gigantiska gästerna Jay-Z och Andre 3000, och de alla tre skiner strålande över det mycket souliga beatet. Jag är långt ifrån ett fan av Jeezy, hans rap och röst, men här funkar det bra och han inleder starkt med en bra vers. Jigga kommer där näst, och verkar ha blivit både inspirerad av de andra och hans nya familjeliv då han lägger en riktigt bra vers med snyggt flow och bra text. Fint att han är i form efter det i mitt tycke faktiskt ganska bleka albumet "Watch The Throne" med Kanye West. Sist men inte minst kommer då Andre 3K, och sådana här beats, som låter likt OutKasts samarbete med UGK"Int'l Players Anthem", passar honom perfekt.

Låten, som finns med på Jeezys senaste skiva "TM:103 Hustlerz Ambition" samplar "Let's Talk It Over" med Lenny Williams från 1979, som ni kan lyssna till här. Williams har också blivit samplad i andra hiphop-hits, till exempel Twistas "Overnight Celebrity" som Kanye West producerade och som snyggt samplar stråkar och sång från låten "Cause I Love You". Lyssna till Jeezys och Twistas grymma jamns nedan, och kom in i en soulig söndag.//Per

För det var du som fick min fallskärm att vecklas ut

Igår framförde Timbuktu den nya låten "Fallskärm" i TV-programmet Skavlan, som också finns med på hans samlingsalbum "Pusselbitar" som släpptes i dagarna. Jag kan knappast säga att jag trodde att han skulle vara så här stor drygt 10 år sedan debuten "T2: Kontrakultur", att han skulle fortsätta på mestadels på svenska, att han skulle ha en sådan mängd hits, vara den som hela tiden vågat pröva olika stilar och den som mest tagit svensk hip-hop framåt. Å andra sidan är jag väldigt glad för att han gjort allt detta, och tycker det är väldigt kul att han förra året kom med en av hans bättre album i karriären i form av "Sagolandet" och att han fortsätter länge till.

Låten "Fallskärm" är skriven tillsammans med Oskar Linnros, precis som jätte-hitten "Resten Av Ditt Liv" från senaste skivan. Den har varit sjukt efterlängtad av mig och säkert många andra sedan ett youtube-klipp dök upp i slutet på sommaren där man kan höra låten spelas av Timbuktu själv när han DJ:ar. Känns lite likt hypen som blev efter att Broder Daniel uppträdde med sin låt "Shoreline" på Sen Kväll Med Luuk i november 2001, nästan två år innan den tillslut kom ut på albumet "Cruel Town". Det är fint att se att Timbuk i låttexten fortsätter vara öppen med känslorna likt på senaste skivan, och han har själv sagt att den handlar om "någon som räddat mig och gav mig nytt hopp. Det är en kärlekslåt, helt enkelt". Musiken är rytmisk och själfull, låter lite likt Linnros egna låtar, och även om texten är naken och ganska tung så är den samtidigt just hoppfull och väldigt dansant. Är en sådan där låt som jag kan lyssna både på hemma när jag känner mig nere och behöver tas upp, som när jag är ute på en klubb och är på topp och nära extas.

Nedan kan ni se uppträddandet från Skavlan, där förutom just Timbuktu och Oskar Linnros (på piano) är med även Timbuks nya protegé Albin Gromer, som ni kunnat läst om här på bloggen för inte så länge sedan, på bakgrundssång. Lite utav ett allstar-band just nu inom svensk hip-hop/soul.


//Per

Se dig omkring!


David har tidigare skrivit om ny teknologi i musikbranschen, och jag tycker också det (för det mesta) är roligt och spännande med nya sätt att få ut musik, videor, med mera. Extra kul nu att Red Hot Chili Peppers, ett band som har funnits i snart 30 år (lika länge som undertecknad), är de som kommer med något nytt och kul. Deras senaste video till låten "Look Around", tagen från förra årets album "I'm With You", ger dig nämligen möjligheten att precis göra det; interaktivt kunna snurra runt och zomma in i videon. Du kan även hitta gömda videoklipp och fotoalbum genom att klicka på väggarna eller andra saker i varje rum.

Jag har länge varit ett fan av gruppen, och "By The Way" är ett av mina favoritalbum av alla, och gillar hur de förändrat sitt sound men ändå alltid behållt stomen. Jag har inte lyssnat särskilt mycket på senaste skivan, men av de genomlyssningar jag gjort så är det kul att höra att Fleas bas är mer framlyft i ljudbilden igen. De bra refrängerna finns där också, men självklart saknas John Frusciantes harmoniska gitarrspelande och bakgrundssång, även om nye gitarristen Josh Klinghoffer sköter sig bra. "Look Around" är helt klart en av de bästa på skivan, och en klassisk Peppers-låt. Den har även gjorts i en snygg vanlig video-version, men pröva att se dig runt själv i videon nedan.


//Per

Samplings-söndag: Ken / T-Connection


Idag hade jag en riktigt skön söndag inne i stan. Jag gick runt på söder i Stockholm och kollade i second hand- och vintage-affärer. I flera av dem så säljs det inte bara kläder, utan även bland annat gamla LP-skivor. Även fast jag inte själv äger en vinylskivspelare så tycker jag det är kul att bläddra i backarna och se om det är något man känner igen. Bland soulskivorna så hittade jag bland annat några skivor med funk/disco-gruppen T-Connection. Gruppen var från Bahamas och verksamma i slutet på 70-talet och början på 80-talet. Varför jag uppmärksammade just deras skivor är för att en av deras låtar från 1982, "Best Of My Love", samplats av svenska hip-hop-artisten Ken Ring i hans genombrottslåt "Mamma". Samplingen hörs tydligt direkt i originallåtens intro, och används mycket fint i Kens låt. Låten finns med på hans debutalbum "Vägen Tillbaka" från 1999, som helt enkelt är en stor klassiker inom svensk hip-hop. Albumet innehåller rätt igenom riktigt tunga låtar, som till exempel min favorit "Gatuslang" (och om någon vet om den innehåller en sampling och vilken det är så skulle jag gärna få veta!).
Lyssna till Kens otroligt fina låt med video till, och sedan även originalet nedan.
//Per

RSS 2.0