Nytt från Reflection Eternal

Efter tio långa år är äntligen Talib Kweli och DJ Hi-Tek tillbaka ihop på riktigt som Reflection Eternal med en nya skiva, "Revolutions Per Minute", ute 20:e april. De har dock knappast legat på latsidan i ett decennium för det. Sedan den klassiska debuten "Train Of Thought" har Kweli släppt ifrån sig tre egna skivor, en del mixtapes och andra projekt. Hi-Tek har även han skrapat ihop en triss i album genom sin "Hi-Teknology"-serie och jobbat med en rad andra artister.

Även fast den nya skivan ännu inte släppts har redan fyra låtar kommit ut, varav tre har fått video till. Den första var "Back Again", sedan kom "Just Begun" som gästas av Mos Def, Jay Electronica och J.Cole. De två sista låtarna och deras videor kan ses nedan. På tunga "In This World" visar Talib var skåpet ska stå och frågar först retoriskt 'when it comes to rappin who's the baddest dude...' för att sedan efter att Hi-Tek scratchat in Jay-Z och hans ärliga erkännande lika självklart hävda 'I get respected by the best MC's...' och som båda gångerna följs av låttiteln sjungandes. På pampiga "Strangers (Paranoid)" samarbetar Talib ännu en gång med en av den amerikanska söderns bästa och coolaste, Bun B, och resultatet är självklart hur bra som helst.

Efter dessa fyra låtar ser det inte ut att bli annat än en riktigt grym platta igen, och som man har väntat!

 


//Per

Devendra Banhart - "Baby"

Skönt flummiga hippie-folkrockaren Devendra Banhart har har släppt en video till en av låtarna från hans senaste och sjunde skiva från förra året, "What Will Be Will Be". Låten heter "Baby" och är en tillbakalutad svängig sak med Devendras coola röst till. Videon är även den tillbakalutad först, men sen flummar ur rätt hårt. Att ha cameos i sin video verkar dessutom vara hett nu. Vampire Weekend gästades av Jake Gyllenhaal, äldsta Jonas-brorsan Joe, Wu-Tangs RZA och Lil' Jon i sin senaste video till "Giving Up The Gun". Devendra har bjudit in Andrew VanWyngarden från MGMT, Fab Moretti från The Strokes och även han en av medlemmarna i Wu-Tang genom GZA. Kolla in nedan själva vad ni tycker!


//Per

Hon och han


She & Him är en duo som består av folk-sångaren M. Ward och skådespelerskan Zooey Deschanel, som senast har setts i bl a "Yes Man" och "(500) Days of Summer". Samarbetet dem emellan startades när han skulle skriva musik till en film som hon var med i och till vilken de tillsammans blev ombedda av regissören att spela in en låt till. De märkte då att de hade gemensam musiksmak och började att skicka egna låtar till varandra som sedan blev till skivan "Volume One" som kom 2008. Musiken är väldigt 60-talsinspirerad vackert komponerad och lättsam pop och country med gitarr, piano, stråkar och bakgrundskörer.

Nu är de aktuella ihop igen med en andra skiva, enkelt kallad "Volume Two" och som släpps i slutet på månaden. De två låtar jag har hört hittills har inte gjort mig besviken. Först den otroligt vackra och smäktande lätt Mexico-doftandeballaden "Thieves". Sedan första singeln, den poppiga "In The Sun" och vars video kan ses nedan.

Dessutom, den 3:e maj står de båda på Kägelbanans scen i Stockholm för en konsert. Se till att va där om ni inte vill missa något, jag kommer i alla fall definitivt försöka vara det!


//Per

Who The F#*k Is B.o.B?

Den frågan ställde sig Atlanta-rapparen B.o.B själv genom titeln på ett av sina mixtapes som släppts de tre senaste åren. Svaret är 21-årige Bobby Ray Simmons som är en av de mest lovande nya artisterna på hip-hop-scenen just nu och förra året så var han en av de tio som magasinet XXL utnämnde till "Hip-Hop's Class of '09" tillsammans med bl.a Kid Cudi. Han rappar och sjunger med en typisk södern-dialekt och känns som en klassisk blues-man likt Robert Johnson eller Ray Charles blandat med lite Outkast.

Efter en rad olika sorters släpp och några videor, t.ex "I'll Be in the Sky", "No Man's Land" och "Generation Lost", så är han nu äntligen på gång med sitt debutalbum "B.o.B Presents: The Adventures of Bobby Ray". Första riktiga singeln och videon från albumet som släpps i slutet på april heter "Nothin' On You" och är en poppig och catchy låt som garanterat kommer spelas mycket på radio. B.o.B har det mesta som krävs för att bli en stor artist inom genren och känns som en skön frisk fläkt inom en ofta väldigt hård sådan.


//Per

C-N-N, War Report 2, come through!

Som nämnt när jag började skriva på den här bloggen så gillar jag otroligt mycket olika musik, men har sedan tidiga tonåren haft en fot stabilt fast i hip-hop-genren. Gillar väl mest framför allt mer soulig hip-hop, men uppskattar samtidigt hård enkel boom-bap som helt enkelt får en bara att skaka nacken medan man glider nerför gatan.

Ett mycket bra exempel på sådan musik är CNN, vilket inte är kort för Cable News Network utan för Capone-N-Noreaga, amerikansk hip-hop-duo. Likt sin namne så har de dock också levererat krigsrapporter, men inte från Irak utan ifrån området Lefrak i Queens, New York. De släppte sitt klassiska debutalbum "The War Report" 1997, som bland annat innehöll låten "T.O.N.Y. (Top of New York)". På grund av att ena medlemmen Capone blev då samtidigt dömd till fängelse några år så har de inte släppt så mycket tillsammans men gjort två skivor till, "The Reunion" och "Channel 10", och även släppt rätt så framgångsrikt solo-material båda två på eget håll.

Nu, 13 år senare, är de tillbaka med en uppföljare till debutskivan, och som kort och gått kommer få namnet "The War Report 2". Skivan ska släppas på Raekwons (från Wu-Tang Clan) egna skivbolag IceH20 och kommer att överses av honom och Busta Rhymes, vilket bäddar för att det kan bli riktigt bra och tillbaka till rapporterna igen. Skivan sägs släppas i början av sommaren men redan nu är första singeln "Thug Planet" ute ihop med en video, som kan ses nedan. Återigen tillbaka till gatan där det startade med ett stenhårt jagande beat, rap och refräng med en riktigt typisk hård hip-hop-video som passar till låten.


//Per

Citizen Cope

Bakom artistnamnet Citizen Cope finner man Clarence Greenwood, uppvuxen i Washington D.C. men numera bosatt i Brooklyn, N.Y., och som har blivit en ny favorit hos mig sedan jag blev tipsad av en kompis. Hans musik är en blandning av blues, rock, soul, hip-hop, reggae och folk med hans avslappnade och sköna röst över alltihop. Han hade en liten hit med låten "Bullet And A Target" från hans andra skiva "The Clarence  Greenwood Recordings", som också innehöll ett samarbete med Carlos Santana på "Son's Gonna Rise".

Efter att haft strul med skivbolag ända sedan han började sin karriär och varit kontrakterad till tre olika bolag så släpper han nu sitt fjärde album, "The RainWater LP", på sitt oberoende egna bolag RainWater Recordings Inc. Skivan är av klassiskt LP-format till sin längd med bara åtta låtar, vilket gör den väldigt kompakt, helgjuten och bra utan några speciellt mindre bra spår utan är istället jämn rätt igenom.
Första singeln var "Healing Hands" som bara släpptes digitalt så den första videon är till den mycket fina "I Couldn't Explain Why" och visar klipp från Citizen Copes flitiga turnerande de senaste åren.

 

//Per


Ny video från Joel Alme

I början av det här året så släppte Sveriges mest själfulla stämma och sillstrypare, Joel Alme, sitt andra album "Waiting For The Bells". Hans första skiva, "A Master Of Ceremonies" som kom 2008, blev otroligt hyllad med vackra, smäktande och perfekta pop-melodier på runt tre minuter. Skivan innehöll bland annat den mycket fina "A Young Summer's Youth", som han sedan använda som grund till att skriva IFK Göteborgs inmarschsång "Snart Skiner Poseidon".

På den nya andra skivan så bygger han på samma fungerande koncept men de fantastiska stråk- och blåsarrangemangen får ännu mer plats och Joels röst känns mer stadig och bättre. Det känns väldigt souligt, 60-tal och pampigt, men fortfarande med en doft av svensk västkust och lite vemod (fast än han nu har flyttat från Sveriges framsida och blivit 08:a, men det på grund av kärleken vilket märks i musiken). Det är så mycket känslor i hans musik att det är svårt att inte ryckas med i både lycka och motgångar. Joel Alme har helt enkelt lyckats igen och hans nya album är helt klart ett av årets hittills starkaste släpp och kan mycket väl stå sig lika starkt i slutet av det!

Första singeln hette "You Will Only Get It Once", men ingen video spelades in till den. Nedan kan ni se videon till hans senaste singel "If You Got Somebody Waiting", som även den precis som första singeln är en fantastisk låt med en stor upplyftande refräng. En väldigt stilren video som följer genom ett vackert vinterlandskap och det hela känns som filmmusik till något drama.


//Per

Peter Morén kör solo på svenska

 

Peter Bjorn & John
är ett av mina favoritband från Sverige, som även såklart håller sig starka också internationellt, och då framför allt deras stora genombrottsskiva "Writer's Block" från 2006. Emellan det albumet och det senaste "Living Thing" som kom förra året har huvudsångaren Peter Morén spelat in en soloskiva, "The Last Tycoon" som släpptes 2008.

Idag så släpper han ett nytt solo-album, "I Spåren Av Tåren", och den här gången på svenska. Hans lugna och behagliga röst funkar minst lika bra på svenska och texterna blir mer påtagliga och personliga med melankoliska tillbakablickar och betraktelser över Sverige, såsom i bland annat "Ett land som inte är" och "Stadshotell". Musiken (av det jag hört hittills) är lite mer klassisk pop än vad han gör med Björn Yttling och John Eriksson med 60-talsinfluenser, piano, blås och olika sorters rytminstrument, handklapp och bakgrundskörer. Även lite proggigt 70-talssväng med mer gitarr dyker upp i "Dan Andersson-land" och "Den Vilda Andens Sång", och orientaliska vibbar i "Babel".

Första singeln heter "Esther" och videon till låten kan ses här nedan.

 

//Per


Konsert med Florence + The Machine

Florence + The Machine är sångerskan Florence Welchs skötebarn som blivit otroligt hyllat och framgångsrikt i hemlandet England med både en första plats på engelska albumlistan och en BRIT-award för bästa album för debuten "Lungs" som kom i somras.

Ikväll så intar den rödhåriga sångerskan med den fantastiska rösten scenen på Debaser Medis i Stockholm, men tyvärr är biljetterna slutsålda redan (troligtvis sedan ett tag bakåt). Har två vänner som har biljetter och som jag kan garantera är taggade till tusen just nu. Dessutom har de även fått biljetter till en annan engelsk rödhårig dams konsert, nämligen La Roux som spelar på Berns imorrn och som också är slutsålt.

Här kommer då två väldigt bra låtar från fröken Florence med tillhörande väldigt snygga videor. Missa inte nästa gång hon besöker Sverige!

 


//Per

RSS 2.0