Dubbelt Damon

Blur-sångaren Damon Albarn är aktuell igen. Först och främst med Gorillaz tredje album, "Plastic Beach", som kommer ut 8:e mars och gästas av en rad kända artister så som bland annat Snoop Dogg, Lou Reed, De La Soul, och Mick Jones och Paul Simonon från The Clash. Första singeln heter "Stylo" och är en syntigt 80-talsinspirerad låt som gästas av Mos Def och Bobby Womack.

Damon själv gästar på Bristol-duon Massive Attacks kommande femte album, "Heligoland", som kommer ut en månad innan, 8:e februari, vilket är hela sju år sedan det tidigare kom ut. Första singeln därifrån heter "Saturday Come Slow" och är en lugn men mäktig låt där Damons behagliga röst passar väldigt fint in. Känns passande när helgen känns långt borta.

Jag gillar Albarns mjuka och känslosamma röst väldigt mycket och som jag tycker gör sig så utmärkt över just sådan här typ av produktioner, en blandning av lite hårdare elektroniskt och mer mjukare aukustist. Ett annat väldigt bra exempel på det är från beatbox-artisten Scratchs otroligt vackra låt "Too Late" och som även gästas av Talib Kweli.

Gorillaz - "Stylo" 

//Per


Clipse - Freedom

Clipse består av de båda bröderna Thornton, mer kända som Malice och Pusha T, och härstammar från Virginia. I december så släppte de sitt tredje album, "Til The Casket Drops". Albumet skiljer sig lite från deras två tidigare alster då det för det första inte enbart är producerat av The Neptunes och även för att det är lite lättsammare än framför allt det förra albumet, "Hell Hath No Fury". Duon har en riktigt hög lägstanivå och även om det inte når upp till de två tidigare albumen så är det ändå riktigt bra, och lite konstigt nog är det de låtar som inte är producerade av Pharell Williams och Chad Hugo som är de bästa. DJ Khalil producerade den stenhårda "Kinda Like A Big Deal", som jag utnämnde till en av förra årets bästa låtar. Den fjärde videon som gjorts till albumet är till låten "Freedom" som är producerad av Sean C & LV, och visar att de kan rappa lika bra om annat än bara hustlande, pengar och kokain.

 

//Per


Jay Electronica lägger fram bevisen

 

Jay Electronica
från New Orleans har varit en av de mest hypade rapparna de senaste drygt två åren, framför allt inom de mindre kommersiella kretsarna än bland de större massorna, utan att ha egentligen släppt ifrån sig så mycket material. Han började få uppmärksamhet 2007 genom "Act 1: Eternal Sunshine (The Pledge)" som spreds på nätet, där han rappar över musik från filmen "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" utan vare sig trummor eller någon som helst refräng. Snabbt spreds hans namn och han blev känd för att ha smarta texter med väldigt bra rimstil och vokabulär. Han började sedan sammarbeta med producenten Just Blaze, känd för att ha jobbat mycket med Jay-Z, och släppte låten "Exhibit A (Transformations)". Nu i slutet av förra året så kom då ytterliggare ett bevis för hans kunnande, "Exhibit C" som var ännu en låt producerad av Just Blaze som blev otroligt populär och spelats på radio och vars instrumental nu har rappats över av ett dussin andra artister. Ett album med namnet "Act II: Patents of Nobility" ska nu vara på väg att komma ut det här året och är ett av de mest efterlängtade inom hip-hop och som jag tror kan bli riktigt, riktigt bra! För att ladda ner låtarna så klicka på divShare-loggan.

Jay Electronica - "Exhibit A (Transformations)"


Jay Electronica - "Exhibit C"


//Per

2009 års bästa låtar!


Senare än utlovat, men här kommer i alla fall MusicBloggs topplistor över förra årets bästa låtar! Som vanligt har det varit mycket svårt att välja vilka spår som ska vara med på listan, och i synnerhet hur de ska rangordnas. Jag har uppenbarligen haft svårast med detta då min lista omfattar 100 låtar, istället får för 20 som var den ursprungliga tanken ;) Jag har dock valt att bara redovisa de första 50 här på bloggen. Min fullständiga topp 100-listan, tillika Pers topp 20-lista finns på Spotify! Hoppas listorna ger er lite 09-nostalgi och glädje i vintermörkret!

Pers 20 bästa låtar från 2009:
1. Jay-Z - Empire State Of Mind
2. Kasabian - Vlad The Impaler
3. Phoenix - 1901
4. The Big Pink - Dominos
5. La Roux - In For The Kill
6. Kid Cudi - Pursuit Of Happiness (Nightmare)
7. Julian Casablancas - 11th Dimension
8. The Roots - How I Got Over
9. Joel Alme - You Will Only Get It Once
10. Yeah Yeah Yeahs - Zero
11. Clipse - Kinda Like A Big Deal
12. Girls - Lust For Life
13. The xx - Islands
14. Arctic Monkeys - Crying Lightning
15. Grizzly Bear - While You Wait For The Others
16. Maskinen - Dansa Med Vapen
17. The Very Best - Warm Heart Of Africa
18. The Dead Weather - Treat Me Like Your Mother
19. Alicia Keys - Try Sleeping With A Broken Heart
20. Promoe - Mammas Gata

För att lyssna på Pers topplista på Spotify: Klicka här!

Johans 50 bästa låtar från 2009:
1. Grizzly Bear - Two Weeks
2. Elvis Perkins In Dearland - Shampoo
3. The Decemberists - Sleepless
4. Liechtenstein - All At Once
5. Kid Cudi - Pursuit Of Happiness
6. Bob Hund - Blommor På Brinnande Fartyg
7. Morrisey - I'm Throwing My Arms Around Paris
8. Sahara Hotnights - In Private
9. Kasabian - Fast Fuse
10. Bowerbirds - Chimes
11. The Rumble Strips - Welcome To The Walk Alone
12. Grizzly Bear - Cheerleader
13. JJ - Ectacy
14. Lily Allen - The Fear
15. The XX - Infinity
16. Kid Kudi - Day 'n' Night
17. Mando Diao - Dance With Somebody
18. Grizzly Bear - Foreground
19. Kent - Töntarna
20. Kasabian - Thick As Thieves
21. Arctic Monkeys - Crying Lightning
22. Mando Diao - High Heels
23. Wilco - I'll Fight
24. Andrew Bird - Oh No
25. God Help The Girl - Musician, Please Take Heed
26. Henok Achido - High On Life
27. Peter Doherty - Last Of The English Roses
28. Starsailor - Tell Me It's Not Over
29. The Big Pink - Velvet
30. Muse - Uprising
31. Bishop Allen - The Ancient  Commonsense Of Things
32. Imogen Heap - First Train Home
33. Barzin - Queen Jane
34. Regina Spektor - Laughing With
35. The Enemy - Last Goodbye
36. Alberta Cross - The Thief & The Heartbreaker
37. White Lies - Death
38. U2 - Magnificent
39. Liechtenstein - Roses In The Park
40. Bowerbirds - Northen Lights
41. The Decemberists - The Rake's Song
42. Miike Snow - Animal
43. Jonathan Johansson - En Hand I Himlen
44. Manic Street Preachers - Virginia State Epilectic Colony
45. Boris Och The Jeltsins - Låt Det Blöda (Jag Behöver Ingen Hjälp)
46. Brandi Carlile - Looking Out
47. Mos Def - Auditorium
48. The Lemonheads - Yesterlove
49. Feist + Ben Gibbard - Train Song
50. Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll

För att lyssna på Johans fullständiga topp 100-lista på Spotify: Klicka här!
(observera att Grizzly Bears låtar från Veckatimest inte finns med på Spotify)

//Johan

Cold War Kids - Behave Yourself EP


Den amerikanska gruppen Cold War Kids är aktuella med nytt material. De har tidigare släppt två album, det senaste var "Loyalty To Loyalty" 2008, och ska i början av det här året gå in i studion för att arbeta med sitt tredje. Där emellan har de samlat ihop några låtar och släppt på en EP, "Behave Yourself", som släpptes digitalt i slutet av december men nu först på skiva imorrn. De fyra låtarna är klassisk indie-rock, har ett lätt sväng och sjungs med mycket själ. En av låtarna, "Audience Of One", har jag själv lyssnat väldigt mycket på senaste dagarna. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag!

 

//Per

Mos Def - History

Mos Def är en av mina favoritartister, men som tyvärr varit rätt så ojämn under sin karriär, så därför var det skönt att se honom tillbaka i god form på hans fjärde album. "The Ecstatic" är enligt mig hans bästa sedan den helt makalösa debuten, "Black On Both Sides", och tog där med 17:e platsen på min årsbästa lista. En av de bästa låtarna på skivan är ett nytt efterlängtat samarbete med vapendragaren från Black Star, Talib Kweli, (som för övrigt kommer till Sverige i början av februari) över ett beat producerat av den alltför tidigt bortgångne legendariske producenten/rapparen J Dilla. Kan inte bli så mycket bättre! Dessutom, vad passar bättre än att inleda ett nytt år och decennium med en låt med namnet "History"!


//Per

RSS 2.0