Album Arts of the Week

Jag förvånas ofta över att det finns så mycket fula skivomslag, Jag kan inte riktigt förstå varför vissa artister inte är mer intresserade av att paketera sin musik på ett så snyggt sätt som möjligt. Många gånger handlar det visserligen om att de har en annan uppfattning än mig om vad som är snyggt, och det kan jag köpa. Men ofta syns det tydligt att artisterna inte har haft något som helst intresse av omslaget.

Lyckligtvis är det många som tar omslagen på stort allvar och levererar en produkt som man gärna låter synas i skivsamlingen. Från veckans skivsläpp har jag valt ut följande favoriter:Clockwise från vänster: Bloc Party (Intimacy), Winterpills (Central Chambers), Tiger Lou (A Partial Print), Little Joy (Little Joy), John Legend (Evolver) och As In RebekkaMaria (Queen Of France).

För tidigare Album Arts klicka här.

Dagens rekommendation: Man Man


Man Man är ett eklektiskt fyrmannaband från Philadelphia. Dom spelar experimentell rock med inslag av rytmisk jazz och psykedelia. Likt The Hives som jag skrev om igår så kör Man Man med pseudonymer, dress-code och energirika liveframträdande.

Bandet har hittills släppt tre studioalbum, där debuten The Man In A Blue Turban With A Face hade release 2004 och det senaste albumet Rabbit Habit släpptes tidigare i år (det albumet ligger för övrigt uppe på Spotify).

Lyssna på: Man Man – Top Drawer
Lyssna på: Man Man – The Ballad Of Butter Beans

Titta och Lyssna på: Man Man - Mister Jung Stuffed

Riff-stöld av The Hives?


Jason Shapiro, sångaren och gitarristen i det lilla L.A-baserade bandet The Roofies, har nyligen stämt The Hives för att ha plagierat gitarriffet och sångmelodin från Shapiros låt Why You i The Hives låt Tick Tick Boom. Shapiro som påstår sig vara ett stort fan av The Hives upptäckte likheterna mellan låtarna när han såg trailern till filmen Get Smart där Tick Tick Boom är ledmotiv.

Efter att ha lyssnat på Why You har jag svårt att inte hålla med Jason. Likheterna är helt klart påtagliga och det är uppenbart att The Hives har plankat. Samtidigt är gränsen mellan stöld och inspiration många gånger hårfin…

Vad tycker ni? Är det likt? Är det stöld eller inspiration?

Lyssna på: The Roofies – Why You
Lyssna på: The Hives – Tick Tick Boom

Singelsläpp från Jonathan Johansson

Igår rapporterade jag om veckans kommande skivsläpp. Jag glömde dock bort att berätta att Jonathan Johansson släpper nytt i veckan också. Det är dock bara en singel, men den är ju så himla bra att den måste belysas. Singeln heter En Hand I Himlen och den har release idag.

Lyssna på: Jonathan Johansson – En Hand I Himlen

Det verkar inte bara vara jag som glömt bort Jonathan. Han tycks ha passerat stora delar av Sveriges musikjournalister, när till och med fransk press och Pitchfork har uppmärksammat vår svenske drömpoppare. En svensk musikjournalist som inte missar särskilt mycket är Per Sinding-Larsen. För en dryg vecka sen fick Jonathan Johansson med band framföra en akustisk version av Innan Vi Faller på PSLs underbara segment ”Musik Med”.


Veckan som kommer...

Det är i Stockholm som det händer! ...i alla fall denna vecka. Sveriges mest älskade göteborgare, Håkan Hellström, kommer till Stockholm för två konserter på Cirkus imorrn och på onsdag. På onsdag kommer även Sveriges (just nu) mest älskade irländska, Amy MacDonald, till Debaser Medis i Stockholm och på fredag kan man se Joan As Police Woman på Berns. Veckans största spelning är dock signerad albumaktuella Keane som intar Annexet på lördag i ...just det, Stockholm.

Om nu veckans spelningar känns sparsmakade, åtminstone geografiskt sett så bör veckans skivsläpp inte lämna någon hungrig.

Flera stora artister släpper nytt nu på onsdag: John Legend (Evolver), Alicia Keys (As I Am), Snow Patrol (A Hundred Million Suns), Tiger Lou (A Partial Print) och Ryan Adams (Cardinalog).

Personligen ser jag mest fram emot Bloc Partys tredje album Intimacy (som till min glädje och förvåning redan ligger uppe på Spotify) och Frida Hyvönens uppföljande album Silence Is Wild till den strålande debuten Until Death Comes.

Dessutom kommer det nytt från intressanta band som Winterpills (Central Chamber), Deerhunter (Microcastle), Submarines (Honeysuckle Weeks) och Little Joy (Little Joy). Det finns alltså ingen anledning att låta gamla dänger gå på repeat i iPoden.

Dagens låt blir senaste singeln Talons från Bloc Partys Intimacy:

Happy Feet Saturday


Jag misstänker att de flesta av er känner till namnet Mark Ronson. Mark har i huvudsak gjort sig känd som producent till bl.a. Amy Winehouse, Lily Allen och Kaiser Chiefs. Men han har även gjort en hel del bra covers och remixer av flera artisters alster, framförallt de han tidigare arbetat med.

Normalt sett på Happy Feet Saturday brukar jag lägga upp två spår från två olika artister, men jag kunde vekligen inte välja ett spår från Mark Ronson idag så det blir 2xRonson. Båda dessa låtar är remixer på covern av originalet... hängde ni med? ;)

Det finns för övrigt två jävligt sköna videos till respektive "originalcover" (där är ett ett ord som verkligen inte finns). Kolla på videon till Oh My God och Stop Me.

Lyssna på: Mark Ronson - Stop Me (feat. Daniel Merriweather)
Lyssna på: Mark Ronson - Oh My God (feat. Lily Allen, cover: Kaiser Chiefs)

Rookie -08


Idag börjar Rookie -08 i Hultsfred. Inomhusfestivalen pågår i dagarna två och har som syfte att lyfta fram osignade och oetablerade svenska artister. Affischnamnen och dragplåstrena är Looptroop, Marcus Krunegård, Amanda Jensen och Johnossi, men de intressanta akterna är helt klart rookiesarna. Vissa är välbekanta, som Armand Mirpour, Boris & The Jeltsins, Hajen och Street Fighting Man. Men efter att ha lyssnat in mig på de artister som var okända för mig kan jag bara konstatera att det praktiskt taget inte finns några dåliga artister.

Det är en uppsjö av dagens svenska artister som en gång har spelat på Rookiefestivalen sen starten 1998, och flera ur helgens uppställning kommer garanterat föra fanan vidare. Mina favoriter är de jag nyss räknade upp samt The Culture In Memoriam, Delacroix och Isak Strand (Idol-deltagare från i år och min gamla granne från hoodsen i Horan ;).

Lyssna på: Isak Strand – Pick Me Up
Lyssna på: Armand Mirpour – Josie

Titta och lyssna på: The Culture In Memoriam – Lovely You

Finland på besök i Sverige!


Idag börjar den finsk-svenska muiskfestivalen Mokoma. Turneén börjar i Göteborg ikväll för att fortsätta i Eskilstuna imorgon och avlutas i Stockholm på lördag. Laguppställning är finsk men musiken är i huvudsak framförd på engelska.

De stora affischnamnen är Astrid Swan och Cats On Fire som spelar på samtliga orter. Dessutom så spelar mitt finska favoritband PistepirkkoMokoma, dock bara i Stockholm, som även har en lång rad andra finska akter på sin programlista.

Har ni en hundralapp över och inget annan för er kan Mokoma vara värt ett besök!

Ett gömt guldkorn i mitt bibliotek...


Jag har kanske världens mest strukturerade iTunes-bibliotek. Först har jag delat upp min musik i ca: 30 genre-spellistor. Alla artister med mer än tre låtar har sen fått en egen spellista. ALLA spår är betygsatta, där låtar med sämre betyg än 3 raderas. Sen har jag originalomslaget till praktiskt taget alla låtar och albumets namn och utgivningsår. Alla låtar har dessutom tilldelas genre och subgenre. Jag är såklart väldigt stolt över mitt bibliotek och min tyska struktur, men mina vänner tycker mest att jag är sjuk i huvudet och kan inte förstå hur jag kan ha ork och tid till detta.

I och med att jag har denna struktur så blev jag väldigt förvånad idag när jag plötsligt hörde en riktigt bra låt i iTunes som jag inte kände igen. Än mer förvånad blev jag när jag inte ens kände igen bandet och dessutom hade tilldelat låten en 4:a i betyg. Jag vet inte när eller varifrån jag fått tag på den här låten, eller varför jag inte lyssnat in mig på gruppens andra låtar. Jag gick in på deras Myspace och de tre spår som låg där var ju minst lika bra som sin polare. Till min glädje visade det sig dessutom att hela debutalbumet, som släpptes i juni i år, låg uppe för lyssning på last.fm.

Låten heter Whatever Happened och bandet heter The Tunics… och dom är kort sagt jävligt bra!! Dom påminner mycket om Arctic Monkey och The Libertines… och Oasis när dom var som bäst. Det är en speciell känsla när man då och då stöter på ett album som är så bra rakt igenom som The Tunics debutalbum Somewhere in Somebody's Heart är. Vågar man gissa att dom blir Storbritanniens nya heta indirockband?!

Lyssna på: The Tunics – Whatever Happened
Lyssna på: The Tunics – Waiting
Lyssna på: The Tunics – Paris France

Titta och lyssna på: The Tunics – The Cost Of Living

Sia ...the singer

Sia är inte bara ett glassmärke, en persisk kung och ett inredningsmärke. Det är dessutom namnet på en otroligt begåvad Australiensiska, med en fantastisk röst. Sia började sin karriär i jazzkretsar i hemstaden för att sen flytta till London där hon blev bakgrundsångare till Jamiroquai. 2000 släppte hon sin första singel som följdes upp med två album, två EP och en live-skiva. 2005 hade hon en låt med i finalavsnittet av Six Feet Under som tillsammans med samarbeten med bland annat Zero 7 och Massive Attack genererade rätt mycket buzz.

Jag är väldigt förtjust i singer/songwriters och jag upptäckte Sias musik för ett par år sedan. Låtarna Breathe Me och Where I Belong snurrade rätt frekvent då men sen blev det rätt trist (som S/S har en tendens att bli).

Tidigare i år släppte Sia sitt senaste album Some People Have Real Problems, och med det albumet återvann hennes musik mina öron. Sia har tidigare legat rätt nära traditionell S/S som t.ex. Jewel och Dido, men nu påminner hennes musik mer om Regina Spektor och Feist. Senaste albumet samt majoriteten av Sias musik lades upp på Spotify för några dagar sen. Bästa spåren från Some People Have Real Problems enligt mig är: The Girl You Lost To Cocaine, Academia och Buttons.

Lyssna på: Sia - The Girl You Lost To Cocaine

Titta och lyssna på senaste singeln: Soon We'll Be Found

Veckan som kommer... och dagens låt.

Det är ganska många tunga spelningar i veckan, med bra spridning över landet. De flesta är dock i vanlig ordning positionerade i Stockholm, som redan ikväll tar emot de experimentella indiepopparna Of Montreal på Debaser Medis och imorgon den albumaktuella Brett Anderson på China Teatern. Även Sophie Zelmanis turné gör ett pit stop i Stockholm (Circus) på tisdagen, därefter fortsätter hon till Wisby Strand i Visby på lördagen.

Senare i veckan kommer Eric Bibb (som jag skrivit om tidigare här) till Västerås på torsdag och Umeå (Droskan) på fredag.

Till helgen kan man se Håkan Hellström på Folkets Park i Huskvarna på fredag och på Magasinet i Falun på lördag. Malmöborna kan njuta av sin egen produkt Tingsek på fredagen. På lördagen kommer Nordpolen till Göteborg och Wendy McNeill till Opus i Gävle. På söndagen kan man se och lyssna på 80-talsdrottingen Cyndi Lauper på Berns. Och missa inte ”up and coming”-bandet The Do på Debaser samma dag.

Med andra ord en rätt hyfsad konsertvecka. Förhoppningsvis kan det väga upp en ovanligt blek skivsläppsvecka. Det är praktiskt inget av intresse som når hyllorna i veckan… med undantag för Kaiser Chiefs tredje album Off With Their Head som släpps idag. Det är visserligen heller inget att rusa till skivbutiken för. Jag har hunnit snurra den ett par gånger och det är tyvärr bara att konstatera att dom inte lyckas nå upp i samma klass som debuten den här gången heller.

Det finns dock en del bra spår på Off With Their Head, som t.ex. dagens låt, tillika albumets första singel: Never Miss A Beat.

Titta och Lyssna på: Kaiser Chiefs - Never Miss A Beat

Happy Feet Saturday


Även här helgen har jag två sköna dansanta spår till er. Det första är från den väletablerade electronicagruppen Ladytron och den andra från två relativt oetablerade rappande tjejer från Baltimore, Get Em Mamis.

Ghosts var första singeln från Ladytrons fjärde och senaste album Velocifero. Låten som jag har lagt upp är en remix av Blesternation. Lyssna även på Seventeen från Ladytron.

Lyssna på: Ladytron - Ghosts (Blestenation Mix)


De coola hip-hop-tjejerna Get Em Mamis håller för tillfället på att göra en mixtape med rap-remixer av utvalda spår från Madonnas diskografi. Lyssna även på Cold Summer från Get Em Mamis.

Lyssna på: Get Em Mamis - Music [cover: Madonna]

Dagens låt: Elf Power - Spiral Stairs


Elf Power bildades i mitten på 90-talet och är ett av få band tillhörande Elephant 6-kollektivet som fortfarande är aktiva... som band. Elf power har lyckas hålla en genomgående bra kvalitet på sina nio studioalbum. Man har lyckats undvika fallgroparna men samtidigt misslyckats med att sticka ut. Tidigare i år släppte dom sitt senaste album, som rätt bra summerar deras musik och karriär. Det är bra indiepoppig lo-fi som bitvis är experimentell och bitvis kommersiellt radio-vänlig. Man bör åtminstone ha ett par spår från Elf Power i sitt musikbibliotek. Jag skulle föreslå: All The World Is Waiting, High Atop The Silver Branches eller varför inte dagens låt?

Dagens låt: Elf Power - Spiral Stairs

Ny musikvideo från The Killers

Det har blivit mycket snack om The Killers nu på sistone. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på hur stora (och bra) dom är och det faktum att dom släpper ett nytt album om en knapp månad. Igår slängde dom upp videon till första singeln Human på iTunes Store. Det kostar en dryg guldpeng att se videon... eller så kan ni kolla på den nedan ;).

Personligen tycker jag att det är en riktigt dålig video, och jag är sååå trött på att The Killers än en gång filmar i öknen! Förstår inte varför så många band envisas med detta?! det var knappt coolt som location på 90-talet, nu är det bara uttjatat. Vad säger ni? Vad tycker NI om videon?


The National & The Breeders propagerar för Obama

Den 4:e november är det presidentval i USA. Det är knappast förvånansvärt att majoriteten av kultureliten håller vänster och backar Obama. Idag håller The National och The Breeders en gratiskonsert i Ohio till support av Obama och Biden. Konserten går under namnet Vote Early Rock Late. Jävligt snygg poster för övrigt!

The National har tidigare visat att de starkt sympatiserar med Obama. För en dryg månad sen donerade de en instrumental version av sin underbara låt Fake Empire till en reklamfilm för Obama/Biden.

Lyssna på originalet: The National - Fake Empire

Titta och lyssna på reklamfilmen titulerad Signs of Hope & Change:

Cover-Stafett

Som sagt: Jag gillar verkligen välgjorda covers! Jag gillar det så mycket att jag har en välmatat cover-spellista i mitt iTunes-bibliotek. Igår upptäckte jag att jag hade artister som har gjort covers på artister som gjort covers på artister osv. Lyckades hitta en röd tråd i tre led med tre underbara covers på tre lika underbara original:

Originalet: The Doors - People Are Strange
Covern: Stina Nordenstam - People Are Strange

Originalet: Stina Nordenstam - Parliament Square
Covern: The Knife - Parliament Square

Originalet: The Knife - Heartbeats
Covern: José Gonzáles - Heartbeats

Om nu bara The Doors kunde betäcka Gonzáles så skulle cirkeln vara sluten!*

Någon annan som har en bra covers-kedja? kanske längre!? Keep me posted!

*my apologies king morrison

Skivsläpp: Keane - Perfect Symmetry

Idag släpper Keane sitt tredje album Perfect Symmetry. Keane är ännu en i raden brittiska band som släpper nytt i år... och liksom Oasis, Travis och The Verve är även Keanes senaste album en klar besvikelse. Skulle man trots allt gilla albumet så kan man köpa det digitalt för endast $3 på www.amazon.com (gäller fram till 20:e oktober).

Inget bra år för den etablerade britpoppen med andra ord. Perfect Symmetrys behållning är dock titelspåret Spiralling.


Dagens låt: Keane - Spiralling

Skivsläpp: Army Navy

Det är mycket snack om filmen Nick & Norah's Infinite Playlist, bland olika bloggar. Det mesta buzzet rör dock filmmusiken, och kollar man låtlistan på soundtracket så är det inte så svårt att förstå... det är helt klart nykläckt indie av bästa kvalitet.


Ett av dessa nykläckta indieband är Army Navy, som har ett par låtar med i filmen. Silvery Sleds, som specialskrivits för filmen, är dock den enda som kom med på soundtracket.


Min första kontakt med Army Navy var för en ungefär månad sen när de hypades i Rolling Stones ”Breaking”. Då var utbudet rätt klent, men idag släpper Army Navy sitt självbetitlade debutalbum (i USA & på iTunes), vilket ger oss 12 sköna powerpoppiga låtar att vila våra öron på.


Lyssna på: Army Navy – Saints
Lyssna på: Army Navy – My Thin Sides
Lyssna på: Army Navy - Get Right Back (cover: Maxine Nightingale)

Veckan som kommer... och dagens låt!

Även denna vecka är rätt blek på skivsläppsfronten. Veckans mest intressanta släpp är Keanes senaste album, Perfect Symmerty. För alla The Smiths-fan vill jag även uppmärksamma ett nysläpp från hyllade The Organ, som trots att bandet splittrades för två år sen ger ut EP:n Thieves på onsdag. Annars är det mycket manliga singer/songwriters som släpper nytt i veckan, så vi som gillar sånt bör vika lite tid åt de senaste albumen från; Ray LaMontagne (Gossip In The Grain), Brett Anderson (Wilderness) och Peter Broderick (Home).

Förra veckan berättade jag att Built To Spill hade en spelning i Göteborg. Den här veckan kommer dom erbjuda sin indierock till stockholmare och malmöbor också. Ikväll spelar dom på Debaser Medis och imorn på KB.

Även Leonard Cohen styr vidare mot Stockholm för en spelning på Globen på onsdag. Markus Krunegård och Sophie Zelmani fortsätter också sina turneér. Krunegård besöker The Tivoli, Helsingborg, på fredag och Rockborgen, Borås på lördag. Zelmani kommer till Skövde på fredag och Örebro på lördag.

Dessutom kommer ena halvan av Simon & Garfunkel till Sverige. På fredag befinner sig Art i Västerås på Bombardier Arena och på lördag besöker han Lisebergshallen. Bör också nämna att I’m From Barcelona inleder sin turné, för senaste albumet, på Babel i Malmö på lördag.

That’s it folks! Nu lyssnar vi på dagens låt tycker jag!

Lyssna på: Jim Noir – My Patch

Happy Feet Saturday


The Honeydrips. För några månader sen la jag upp en låt och video av svenska The Honeydrips som "Dagens Låt" (lyssna på den här, scrolla ner på den sidan). Jag hade gärna fördjupat mig lite mer i The Honeydrips som jag tycker släppte ett av förra årets bästa svenska album, men för att citera en annan svensk artist så känns det lite fånigt och kort... att göra det här och nu.

Men en till skön låt från The Honeydrips passar sig i alla fall att lägga upp en Happy Feet-lördag som denna; Fall From A Height. Låten varvas med klockrena kommentarer från inledningsscenen i Annie Hall... den underbara dialogen mellan Woody Allens karaktär som barn och hans mamma; "Well, the universe is everything, and if it's expanding, someday it will break apart and that would be the end of everything!". varpå hans mamma skriker "What is that your business?". hehe sjukt bra och rolig film! Synd att Mikael inte tog med mammans replik där hon säger: "What has the universe got to do with it? You're here in Brooklyn! Brooklyn is not expanding!".

Lyssna på: The Honeydrips - Fall From A Height

Santogold. Lika bra att fortsätta på temat favorit i repris. I juli skrev jag om artisten Santogold som skulle spela sin funk-electronica på Roskilde. Santogolds karriär har tagit en rasande fart, debutalbumet släpptes tidigare i år, men hon har redan rosats av kritiker och fans och dessutom hunnit med att vara förband till Coldplay. Läs det tidigare inlägget, och lyssna på fler sköna låtar från Santogold här.

Lyssna på: Santogold - Starstruck

Introducing: The French Semester!


The French Semester har ingen direkt koppling till frankrike, men det är ett jävligt coolt bandnamn nonetheless. Däremot har de relationer till flera andra hörn på vår planet, med en indisk sångare, en engelsk trummis, en vietnamesisk bassist och en mexikan på slagverk.

Trots det har dom som band inte lämnat Los Angeles stadsgräns. Med ett par EP och ett relativt färskt debutalbum i ryggen har The French Semester hittills bara skapat buzz på en lokal nivå, och förstås i undergroundindiekretsar.

The French Semesters spelar poppig och melodiös lo-fi där man ofta märker av bandmedlemmarnas multikulturella arv, det är dock den brittiska poppen och kaliforniska modden som gör sig mest tillkänna.

Debutalbumet Open Letter To The Disappeared var ett helt ok förstasläpp, med fynd som Winter Song och Arrowheadings. Men det är med den nyligen släppte EP:n The Future Of Boxing som bandets verkliga förmåga slår igenom. Jag är fullkomligt förälskad i låten Fourteen och imponeras starkt av Modest Mouse-inspirerade The East Man. Ytterligare ett band att hålla ett öga på!

Lyssna på: The French Semester – Fourteen

And the winner is...

Det är sjukt kul att det var så många som ville vara med och tävla om ett Spotify-konto. Trodde faktiskt inte på så stor uppslutning… så det känns lite trist att jag bara har två konton att lotta ut.

Jag ansökte om en inbjudan för några månader sen, men sen fick jag en invite genom en kontakt. Men min ursprungliga ansökan ligger fortfarande i kön, så skulle jag få den innan programmet blir helt public så lovar jag att lotta ut den också.

För er som inte vinner, föreslår jag att ni går in på www.spotify.com, klickar på ”Get startet”-knappen och skriver in er email-adress i rutan som kommer upp. Och orkar ni inte vänta på en inbjudan så kostar ett premium-konto trots allt bara 99:-.

Två av er slipper dock hosta upp en hunka eller vänta på en inbjudan. Namnen som jag dragit bland kommentarerna är:

•    Therese
•    Pontus Krusing


Grattis till er! Jag kontaktar er via er mail med  de uppgifter ni/jag behöver.

Video: Katie Melua - Nine Million Bicycles

I tisdags kunde man lyssna på Katie Melua på Annexet i Stockholm, och ikväll kommer hon till Lisebergshallen i Göteborg. Kände därför att jag bara var tvungen att lägga upp hennes oerhört fina låt Nine Million Bicycles från albumet Piece By Piece (2005)... undrar hur många cyklar det finns i Beijing nu!? säkert fortfarande fler än vårt lands befolkning.


Lite news...

Förra veckan rapporterade jag om The Killers grymma första singel Human från nya albumet Day & Age som släpps den 25 November. Igår offentliggjordes skivomslaget, som visas här till vänster. Påminner om en sån där prickmålning som vi gjorde på högstadiet back in the days... jag gjorde en fruktskål ...det här omslaget är nog marginellt snyggare ;)

För er som tillhör jamba-generationen kan man få omslaget som bakgrundsbild i mobilen genom att messa "killers" till 66937.

I veckan släppte även Weezer videon till sin senaste singel, Troublemaker. Kolla på den här!

Dröm er bort med Marissa Nadler


Det är jättekul att så många vill delta i Spotify-tävlingen, men nu tillbaka till det som den här bloggen handlar om; att kommentera och tipsa om bra musik! Och att rekommendera nya, lovande och osignade artister.

Marissa Nadler är en drömsk singer/songwriter från Boston vars rötter är färgade av finkonst som måleri och skulptering. Sen 2004 har hon släppt tre fullängdsalbum och det fjärde ”Little Hells”, producerad av Chris Coady (Blonde Redhead, Yeah Yeah Yeahs m.fl.) är planerad att släppas i början av 2009.

Musiken är atmosfärisk och smått spöklig indiefolk. Hon framför i huvudsak ballader, och hon gör det på det sätt som det ursprungligen är tänkt att göras; melankoliskt, dramatiskt och tragiskt. Hennes senaste album Songs III: Bird On The Water finns på Spotify. Nedan har jag lagt upp mitt favoritspår från det albumet, samt en underbar video till låten Thinking Of You från samma album.

Lyssna på: Marissa Nadler – Rachel

Titta och lyssna på: Marissa Nadler - Thinking Of You


Som ni kanske vet är jag väldigt förtjust i bra genomförda covers. Och Marissa har gjort en underbar cover på Leonard Cohens Famous Blue Raincoat. Hon har även gjort en fin cover på Radioheads No Surprises. Lyssna på båda nedan.

Lyssna på: Marissa Nadler – Famous Blue Raincoat (cover: Leonard Cohen)

Titta och lyssna på: Marissa Nadler - No Surprises (cover: Radiohead)

Vinn ett Spotify-konto!!

Jag har tidigare berättat om det grymma programmet Spotify. Nu har jag en bra och en dålig nyhet. Bra - Spotify har nu äntligen släppts och är tillgänglig för alla! Dåligt - dom har sålt sin själ till djävulen (läs: reklamindustrin). Då och då dyker det upp små reklamspottar efter låtarna. Om man vill kan man förstårs köpa sig loss från djävulen, 9:- för 24 timmar eller 99:- för en månad.

För att få Spotify kostnadsfritt (med reklam) behöver man fortfarande en inbjudan, men det som tidigare tog upp till två år bör inte ta allför lång tid nu... om det handlar om veckor eller månader vet jag dock inte. Som betatestare har jag fått två inbjudningar att dela med mig av. Och självklart vill jag dela med mig till mina kära bloggläsare.

Först vill jag understryka att jag tycker att det är sjukt töntigt med alla dessa tävlingar i bloggvärlden, men jag kan inte komma på ett bättre sätt att dela ut inbjudningarna.

Vill ni vara med och tävla om ett Spotifykonto så skriv en kommentar till det här inlägget med er mailadress. På fredag kl. 12 drar jag slumpmässigt två av namnen. Lycka till!

Läs: Pressreleasen


Spotify – the story from Spotify on Vimeo.

Veckan som kommer... och dagens låt!

Vilken vecka!! … were to start? Lika bra att börja med skivsläppen. Det finns inte så mycket att rapportera där, så det är snabbt avhandlat. Nytt album från Oasis (som jag felaktigt trodde hade release förra veckan). I övrigt skulle jag rekommendera er att lyssna in det senaste från Rachael Yamagata (Elephants...) och Eric Hutchinson (Sounds Like This). Bör även nämna att det släpps nytt från The Vines (Melodia) och debuten från Nina Ramsby/Ludvig Berghe (Du Har Blivit STOR nu). Samtliga släpps på onsdag.

Men det som veckan framför allt har att stoltsera med är flera riktigt bra spelningar. Katie Melua intar Annexet i Stockholm imorrn och därefter drar hon till Lisebergshallen i Göteborg på torsdag. Wendy McNeil (kanske mest känd här för den underbara duetten på låten Such A Common Bird med Ane Brun) kommer att besöka flera platser i Sverige under oktober månad. Nu på onsdag ser vi henne på Nalen i Stockholm och på The Tivoli i Helsingborg på torsdag.

Dessutom spelar Kill Hannah ikväll på Brew House i Göteborg och på Debaser, Stockholm imorrn. Imorrn spelar även danskarna Saybia på Sticky Fingers och senare i veckan, på torsdag kan vi stockholmare kolla in Guns n’ Roses rötter L.A. Guns på Göta Källare.

Till helgen blir det ännu mer fullmatat! På fredagen är det spridda skurar i landet; Sophie Zelmani i Borås (Sagateatern), Håkan Hellström i Luleå (Kulturens Hus), Martha Wainwright i Malmö (Babel), The Wombats (som jag skrivit tidigare om här) även dom i Malmö (KB) och Markus Krunegård i Sundsvall (Stadshussalongen).

Flera av ovan nämnda kan även ses på lördagen; Zelmani drar till Göteborg (Konserthuset), Wainwright till Uppsala (Katalin) och Krunegård till Karlstad (Koriander). Som stockholmare känner man sig lite bortglömd i helgen, men vi kan se fram emot att åtminstone Primal Scream vill besöka oss på lördag, på Berns.

På söndag kan man som göteborgare skatta sig lycklig! Giganten Leonard Cohen kommer till Scandinavium, indierockarna Built To Spill till Sticky Fingers och sist men inte minst M83 till Pustervikbaren.

Det finns med andra ord ingen anledning att sitta rastlös i veckan!! Det enda problemet blir väl att välja! Personligen skulle jag nog sikta in mig på: Wendy McNeil, Martha Wainwright, The Wombats, Leonard Cohen och M83… but that’s just me.

Dagens Låt: Saybia - I Surrender

Happy Feet Saturday!


Förra veckans rapport av läget med Muxtape och Spotify gjorde så att Happy Feet Saturday fick kliva åt sidan, men nu är det tillbaka igen, med två nya dansanta spår... från MSTRKRFT och Maskinen.

MSTRKRFT (uttalas "Master-kraft") är en tvåmannagrupp från Toronto som spelar electro-rap. Debuten, The Looks, släpptes 2006 och det uppföljande albumet Fist Of God har en planerad release den sjätte januari.

Lyssna på: MSTRKRFT - Bounce Ft. N.O.R.E. (Felix Cartal Remix)

Maskinen heter den svenska gruppen som hade den förfärliga hiten Alla som inte dansar (är våldtäktsmän) förra året. Maskinen består av medlemmar från den svenska house- och hip hop-eliten (Snook, Afasi & Filthy och Slagsmålsklubben). När jag och tjejen var på väg till Vätö i somras hann P3 spela Maskinens senaste låt Segertåget ett antal gånger, och vi blev helt klart medryckta av det sköna gunget. På torsdag spelar Maskinen på Pusterviksbaren i Göteborg.

Titta och lyssna på: Maskinen - Segertåget

Mer än bara musik!

De flesta av er är säkert välbekanta med Antony And The Johnsons. Ni har säkert dessutom, precis som jag, uppmärksammat att Antony inte gör musik, utan känslor. Ok, det där lät riktigt pretto... men Antony når verkligen en nivå med sin musik så att den upphör att bara vara musik. Hans texter är helt makalösa och hans röst och musik så underbar att det finns inget rättvist sätt att beskriva den på. Den måste upplevas.

Antony And The Johnsons släppte sina första två album -04 och -05, sen dess har många fans otåligt väntat på nästa album. Den 21 januari är väntat över och The Crying Light har release. Fram till dess får vi hålla tillgodo med en EP titulerad Another World som släpps idag.

Lyssna på: Antony And The Johnsons - Shake That Devil (från Another World EP)

Nedan är en kort teaser på kommande EP:n, med inledningen till titelspåret Another World.

Your New Favourite Band!

Your New Favourite Band är namnet på The Hives amerikanska debutalbum. Men det går även att applicera på tvåmannabandet The Voyeurs, som mycket väl skulle kunna bli ditt nya favoritband. Jag minns åren -04 och -05 som oerhört bra år för indiemusiken. Några av dagens hetaste indiegrupperna släppte sina debutalbum då… The Killers, Franz Ferdinand, The Bravery, The Arcade Fire, Bloc Party, Kaiser Chiefs, The Magic Numbers… som jag kommer på nu på rak arm, säkert var de många fler. Samtliga hade ett speciellt fräscht sound. Ett sound som jag förknippar mest med ordet Indie. Innan dess och nuförtiden låter Indie lite annorlunda, fast fortfarande bra.

Los Angeles-baserade gruppen The Voyeurs (icke att blandas ihop med hårdrocksbandet med samma namn) återföder lite det gamla indiesoundet från -04/-05. Det är upbeat som The Braverys första album, och melodiöst som Franz Ferdinands första. Tyvärr blir det aldrig riktigt lika rockigt, men vem har sagt att det är fel på pop?!

The Voyeurs har hittills bara släppt en EP (Civil War) och ett par löst släppta spår, men jag slås av samma glädjerus som jag gjorde när jag lyssnade på ovan uppräknade bands debutalbum: vartenda jävla spår låter bra!! Bandet arbetar för fullt på debuten som är planerad att släppas i slutet av året.

Lyssna på: The Voyeurs - Things That People Say (från Civil War EP)
Lyssna på: The Voyeurs - Walk Out The Door (från kommande albumet?)


Dessutom grattis till Sting som fyller 57 år idag ;)

Blandband September


Ni som har hängt med på bloggen ett tag vet att jag brukar lägga upp en spellista med den gångna månadens musik. Tidigare la jag upp dom på muxtape, men sen sidan lades ner för ungefär två månader sen har jag letat efter ett alternativ, dock förgäves. I veckan kom jag dock på att jag kan göra en podcast av listan. Sagt och gjort.

Jag har valt ut mina favoritspår från september månads inlägg. Lite här och där mellan spåren har jag lagt in lite mellansnack. Jag är inte direkt ämnad som radiopratare, och har ingen vidare radioröst, men det var sjukt kul att spela in det som en radiosändning. Det här är min första podcast så ni får ha överseende med att den känns lite amatörmässig. Den tekniska utrustningen är inte heller direkt top notch, då jag pratar in i den inbyggda mikrofonen på min bärbara Mac. Jag var dessutom tvungen att (denna gång) dra podcasten genom en extra konvertering så ljudkvalitet är lite sämre på vissa spår.


Ladda ner: Podcast September


Låtlista för Podcast September
(mellanrummen markerar mellansnack):

Darren Hayman - Art & Design
Gem -
Look
The Faint -
The Geeks Were Right

Petter & The Pix -
Nevermind
Tigers & Monkeys -
You Know
The Hives -
Won't Be Long

Cold War Kids -
Something Is Not Right With Me
Cold War Kids -
Hang Me Up To Dry

Damon Albarn (Monkey: Journey To The West) -
Monkey Bee
The Good, The Bad & The Queen -
Northen Whale
Jack White & Alicia Keys -
Another Way To Die

The Killers -
Human

Anna Ternheim -
What Have I Done

Kid Cudi -
Day 'n' Nite (Crookers Remix)
Ratatat -
Seventeen Years


Ni får jättegärna komma med feedback på podcasten. Pratar jag för mycket? eller för lite? eller bör jag helt hålla käften (blir nog svårt, har fått smak på det nu ;). Vilka synpunkter ni än har så får ni gärna maila mig på musicblogg@live.se eller skriva det i en kommentar på bloggen.

RSS 2.0