Samplings-söndag: Söndagsskola

Det hetaste kollektivet inom hip-hop just nu är nog Black Hippy med Kendrick Lamar i spetsen. Den senaste i Los Angeles-kvartetten att släppa ett efterlängtat album på stort skivbolag och få mer uppmärksamhet är Schoolboy Q. Mer utav en gatu-gangster i jämförelse med Kendrick är hans album "Oxymoron" betydligt hårdare, vilket hörs till exempel i singeln "Break The Bank" (producerad av alltid grymma The Alchemist) med en skräckinjagande piano-slinga.
 
En av de andra låtarna är "Blind Threats" med Wu-Tang-veteranen Raekwon. Låten har för mig och säkert många andra som lyssnat på hip-hop sedan mitten av 90-talet en välkänd sampling. Samplingen som används är från låten "Las Vegas Tango" av Gary Burton från 1971, och ger en lätt psykedelisk känsla. Låten har samplats av flera av de största producenterna inom hip-hop och med riktigt tunga beats som resultat. 1995 släpptes Cypress Hills skiva "III (Temples of Boom)" där låten "Illusions" med samma sampling finns, och som skapar en riktigt paranoid känsla ihop med texten. Samma år använde även producent-teamet Da Beatminerz samplingen i en remix till kollektivet Boot Camp Cliks posse-låt "Headz Ain't Redee", och mer då i bakgrunden till en funkig bas-slinga. Senare året efter så kom duon Mobb Deeps tredje album "Hell On Earth" med låten "Can't Get Enough Of It", där samplingen kommer in då och då för att ytterligare sätta stämningen på ett hårt beat. Slutligen har också Wu-Tang-generalen RZA tagit sig an samplingen och då för Big Puns "Tres Leches (Triboro Trilogy)", och jag måste säga att han gör det bäst av alla enligt mig.
 
Ett utmärkt exempel på hur olika hip-hop-låtar kan använda sig av samma sampling på olika sätt och få fram otroligt feta beats! Vilket tycker du själv är den bästa låten? Lyssna till de olika låtarna via länkarna och till Schoolboy Q's låt och originalet nedan. Kommentera gärna!
 
//Per
 
 


 

RSS 2.0