Cover-tisdag + nytt album med Holly Miranda

Holly Miranda är en sångerska som det har skrivits en hel del om, blandat annat hyllad av Kanye West på hans blogg, och jag kan garantera kommer att skrivas och talas mycket mer om i år! Hon är sångerska i Brooklyn-bandet The Jealous Girlfriends och har nu även gått solo och släpper idag albumet "The Magician's Private Library". Albumet är producerat av David Sitek, gitarrist i TV on the Radio och som även producerat Yeah Yeah Yeahs och Scarlett Johansson, och gästas även av TVOTRs Kyp Malone på låten "Slow Burn Treason". Musiken kännetecknas ganska mycket av Siteks aviga rytmer över elektroniska lugna melodier, och på det Mirandas fantastiska sång.

Innan nu albumdebuten kom så har hon släppt en EP, "Sleep On Fire", och spelat in en del låtar. En av dem är en cover på Lauryn Hills "Ex-Factor", som är en otrolig låt och stor favorit hos mig men som Miranda gör nästan lika bra! Låten finns att ladda ner gratis på hennes egen hemsida, så gör det nu!
Första singeln från skivan heter "Forest Green Oh Forest Green" och vars B-sida är också en cover, på Yoko Onos "Nobody Sees Me Like You Do" och som finns att lyssna till på Spotify precis som hela albumet. Kolla in!!


//Per

RJD2 - "The Glow"

Den amerikanske musikern och producenten RJD2 är tillbaka med sitt fjärde album, "The Colossus". Det första, "Deadringer", var åt instrumental hip-hop och breakbeats med mycket (vokala) samplingar, med vilket han lite fortsatte med på det andra, "Since We Last Spoke". På det tredje, "The Third Hand", så började han spela mycket men framför allt sjunga själv, och det gick mer åt det lite synthiga pop-hållet.

Nu på fjärde albumet så kan man säga att de två stilarna möts. Det är mycket melodier och han sjunger själv på några av låtarna men får även hjälp av Kenna, Phonte och Aaron Livingston. Det är dessutom mer sväng och blås igen, som i till exempel första singeln "Let There Be Horns". Tycker det är hans bästa skiva sedan den mycket klassiska debuten. RJ har en väldigt behaglig ljus röst, som vi får prov på i den sköna låten "The Glow" vars video kan ses nedan.
//Per

Cover-tisdag + nytt album med Erykah Badu

Souldrottningen Erykah Badu släpper nytt album 30:e mars, "New Amerykah Part Two (Return of the Ankh)" och som är uppföljaren till "...Part One (4th World War)". Den första videon är till en bonus-låt man får endast om man köper skivan på nätet. Låten heter "Jump Up In The Air (Stay There)" och gästas av rap från Lil Wayne och bakgrundssång från Bilal. Ljudbilden bygger vidare på den rymdliknande syntiga funk som hon skapade en del på förra skivan ihop med bl a Sa-Ra och Lil Waynes nonsensrap passar faktiskt rätt bra in. Videon är ju den rätt utflippad och utomjordisk den med.


En av Miss Badus mest kända låtar är "Tyrone" som är från hennes "Live"-skiva, som kom kort efter debuten "Baduizm". Låten är väldigt cool och smooth som den är, men i Kentucky-rockarna My Morning Jackets version blir den faktiskt ännu lugnare och mer hypnotisk. En av mina absoluta favorit-covers!

My Morning Jacket - "Tyrone"//Per

¡Viva Los Campesinos!

Ett av årets många nya och bra släpp kommer från gruppen Los Campesinos!, som trots vad man kan tro från namnet inte kommer från Spanien utan ifrån det lantliga Wales. De består av sju medlemmar som likt Ramones har allihop bandnamnet efter sina förnamn och spelar poppig och lite skränig indierock med en hel del sång och handklapp med mera från dem alla. I slutet av januari släppte de sitt andra riktiga fullängsalbum "Romance Is Boring", som även andra singeln från skivan heter och vars video ni kan se nedan.

 

//Per


R.I.P J Dilla

Blev påminnd om att det är idag fyra år sedan producenten/rapparen James "J Dilla" Yancey gick bort alldeles för tidigt i sjukdom. Ska inte säga alltför mycket om hans storhet, utan låter det upptäckas genom att lyssna på vad han gjort. Han var först med i gruppen Slum Village och hade produktionsteamet The Ummah med Q-Tip och Ali från A Tribe Called Quest, var väldigt delaktig i det som kom att kännetecknas som Neo-soul och sammarbetade mycket med Stones Throw Records. Sägs dessutom var den som egentligen låg bakom Janet Jacksons hit "Got 'Till It's Gone" utan att få cred för det. Kännetecknades av en väldigt svängig rätt slapp stil i sina produktioner med trummor som var väldigt naturliga och inte så precisa, vilket bidrog till svänget. Jag har satt ihop en Spotify-lista med lite av vad jag tycker är bland det bästa han legat bakom och producerat och även rappat lite på, men hans diskografi är väldigt stor och han var extremt produktiv in i det sista. Lägger även upp en video till den otroligt bra låten "Won't Do" från skivan "The Shining" som kom att bli bland det sista han gav ut medan fortfarande i livet.

 

//Per


Bombay Bicycle Club


2009 var ju ett riktigt riktigt bra musikår! Så bra så att det var väldigt lätt att glömma bort eller missa bra artiser och släpp. Ett av dem som jag missade var indierockarna från London i Bombay Bicycle Clubs debutsalbum "I Had The Blues But I Shook Them Loose" (som har ett riktigt snyggt omslag, som kan ses ovan, och vars titel är en textrad tagen från ett klassiskt annat debutalbum, ATCQs "People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm" och låten "After Hours").

Hade hört det sköna gruppnamnet innan och att de blivit uppmärksammade men missade helt att de släppt ett album. Musiken på skivan är klassisk brittisk indierock, medryckande och rytmisk men ändå emotionell och stämningsfull. Sångaren har en rätt så speciell röst men som jag tycker passar bra och bara förstärker det lite känslosamma i musiken. Hade lätt platsat på min tjugo-i-topp-lista över album från förra året, men det är aldrig försent att upptäcka ny och bra musik! Ett av de bästa spåren enligt mig är "Evening / Morning", som också har en väldigt skön video som ni kan se nedan.

 

//Per


Two Door Cinema Club

Two Door Cinema Club är en grupp bestående av tre lads från Nordirland som spelat ihop sedan 2007. De släppte sin första singel "Something Good Can Work" i april förra året, och i november kom sedan låten som gjorde att jag fick upp öronen för dem, "I Can Talk". Nu har de spelat in sin tredje video, till låten "Undercover Martyn", och 1 mars kommer debutalbumet "Tourist History".

Musiken är svänging, rivig och dansant blandning av indie-rock och electro-pop, precis sådan musik jag verkligen gillar och som passar lika bra hemma som ute på en klubb. Låter lite som Bloc Party och Phoenix, som de även kommer vara förband till och vars låt "Lasso" de också har gjort en remix på. Tror att det kommande albumet mycket väl kan komma att snurras flitigt av mig i alla möjliga sammanhang under våren. Videon till senaste singeln är precis som de två tidigare snygg och färgglad och kan ses nedan.


//Per

Cover-tisdag med Peter Gabriel


Precis som Johan gillar jag bra och intressanta covers väldigt mycket, och såg idag ett gyllene tillfälle att få igång cover-tisdag-temat igen. Den gamle Genesis-sångaren Peter Gabriel är aktuell med ett nytt album bestående enbart av covers. Albumet heter "Scratch My Back" och innehåller låtar av både lite äldre artister som David Bowie och Lou Reed, och även nyare artister som Regina Spektor och Elbow. Meningen sen är att de tolv artisterna/grupperna som fått sina låtar omgjorda sen ska ta en Peter Gabriel låt och göra en cover på som sen ska släppas tillsammans på albumet med namnet "I'll Scratch Yours". Två av de nyare låtarna Gabriel spelat in, där jag gillar både låtarna och artisterna väldigt mycket, är Arcade Fires "My Body Is A Cage" och Bon Ivers "Flume".

Det är inte första gången på senaste tiden Peter Gabriel tolkar nya artisters låtar. Efter att ha blivit omnämnd i Vampire Weekends "Cape Cod Kwassa Kwassa" så spelade han in en egen version tillsammans med Hot Chip.

Peter Gabriel - "My Body Is A Cage"Peter Gabriel - "Flume"//Per

RSS 2.0