Omöjligt att inte smittas!


The Vaccines
är ännu ett indierock-band från England. Inte för att det är något dåligt, tvärtom! Kan inte få nog av denna epidemi som sprider sig från de brittiska öarna likt galna-ko-sjukan! Dessa fyra unga herrar har injicerat sin musikaliska medicin i perfekta 3-minuters-pop-doser sedan i höstas då de släppte singeln och akutpillret "Wreckin' Bar (Ra Ra Ra)". Låten klockar in på 1:24, och jag tror inte jag hört och sett något mer enkelt och intensivt i låt- och videoform sedan White Stripes lekte med Lego!
Gruppen blandar dansanta dängor med mer melankoliska melodier i en helt underbar mix. Den 14 mars släpper de debutalbumet "What did you expect from The Vaccines?", på vilket det som svar till titeln ligger sjukt höga förväntningar från pop-entusiaster och journalister, men som det känns nu kommer de inte ha några problem att klara av kraven.
Den officiella första album-singeln är "If You Wanna", men med på skivan kommer även b-sidan "Blow Up" och tidigare singeln "Post Break-Up Sex" finnas. De har spelat in videor till alla fyra tidigare nämnda låtar, och som ni kan se nedan. Men jag varnar er. Har ni väl smittats är det svårt att bli frisk, även om ni får vaccinet.
De spelar redan nu i början av mars i Sverige i de tre största städerna. Börjar i Stockholm och Debaser 2 mars, sedan Pustervikbaren i Göteborg 4 mars, för att sedan avsluta i Malmö på Debaser 5 mars.


//Per

Egyptisk hip-hop

"It's been a long time, I shouldn't left you, without a strong rhyme to step to..."
Så inleder Rakim första versen på hans och Eric B's klassiska hip-hop-låt "I Know You Got Soul". Likt det ber jag om ursäkt att jag lämnat er utan en uppdatering på ett tag, men jag har mycket hastigt och spännande nog tagit mig ner på kontinenten till det vackra Schweiz för att jobba på en internationell fackorganisation ett tag. Så befinner mig just nu i utkanten av Geneve.

Har försökt att lyssna mig in lite på musiken här nere genom att lyssna på radio på bussen och tåget på väg till jobbet i den lilla närliggande staden Nyon. Hade gärna velat tipsa om någon schweizisk artist, men min franska är rätt knagglig så jag förstår inte vad de säger före och efter låtarna tyvärr. Men idag hörde jag en låt på engelska som jag gillade riktigt mycket, och efteråt så hörde jag mitt i allt snack Egyptian Hip Hop nämnas. Just Egypten är ju verkligen ett land som är aktuellt just nu och som jag verkligen stödjer i deras väg mot demokrati. Nu har gruppen som för samman detta landet ihop med en musik-genre varken med det ena eller det andra att göra, men tyckte ändå att det passar bra att skriva om.

Gruppen består av fyra fortfarande tonåriga killar från Manchester och spelar ganska lugn men rytmisk indie-rock. Deras första singel kom 2010 och hette "Rad Pitt", och som sedan följdes av en EP samma år med namnet "Some Reptiles Developed Wings". Har inte riktigt koll på när ett debutalbum är på gång, men det borde inte vara långt borta då det här är ännu en brittisk grupp bestående av slynglar som hyllats högt. Ta och kolla in nedan!//Per

Ny singel från James Blake


Den just nu troligtvis hetaste nykomlingen på ön mellan Nordsjön och Nordatlanten, James Blake,  är nu bara en vecka från att släppa sitt självbetitlade debutalbum den 7:e februari. Första singeln var den fantastiska covern "Limit To Your Love", och nu är då ytterligare en låt med video ute. Låten heter "The Wilhelm Scream" och är lika avskalad och sparsmakad som Blakes tidigare produktioner från de EP:s han släppt, men precis som förra singeln och på resten av kommande skivan så sjunger han nu också. Vet inte varför han inte gjorde det direkt från början, för hans röst är så perfekt över den enkla melodin och rytmerna.
Videon är även den precis som låten lika enkel men samtidigt vacker, där Blake försvinner ut och in i något suddigt skimmer. Tillsammans med texten om tveksamhet kring drömmar och kärlek blir det ett stillsamt och tillbakahållet men ack så starkt skrik, som blir mer intensivt under låtens gång för att i slutet ebba vackert ut. Dessutom, av vad jag hört av resten av albumet så kan vi precis som förra året redan ha en tidig kandidat till årets bästa, så missa inte!!


//Per

RSS 2.0