Damon Albarn - En musikalisk mästare!

Idag släpps soundtracket till operauppsättningen Monkey: Journey To The West. Opera?! Bli inte avskräckta nu! För det första så låter det inte särskilt mycket opera, för det andra är musiken komponerad av en av vår tids viktigaste musikskapare, Damon Albarn.

För er som inte känner till Damon Albarn till namnet så är han sångare och låtskrivare i bandet Blur, som kom att popularisera britpoppen och influera otaliga, främst brittiska, rockband.

1998 bildade Damon även bandet Gorillaz, där han var den anonyma frontfiguren och kreativa drivkraften. Än en gång kom Damon att skriva musikhistoria med den genreöverskridande musik som han skapade med Gorillaz, där han blandade alternativ rock med hip hop/trip hop och electronica.

Förra året var Damon med och bildade en namnlös ”supergrupp” tillsammans med bl.a. Paul Simonon från The Clash och Simon Tong från The Verve. Samma år släppte dom det fantastiska albumet The Good, The Bad & The Queen, som sålde guld i Storbritannien och mottog unisont bra recensioner. Tyvärr fick albumet ett svalt mottagande och dålig försäljning utanför Storbritannien.

Med Monkey: Journey To The West skapar Damon någonting som ligger närmare Gorillaz än opera och hans geniala musikaliska sinnen gör sig fortfarande tillkänna. Det är uppenbart att i en uppsättning som Monkey: Journey To The West delas upplevelsen lika mellan det visuella och musiken, så genom att bara lyssna på soundtracket missar man halva grejen. Men det är ändå en liten aptitretare för oss som avgudar Damon Albarn.

Lyssna på: Monkey: Journey To The West - Heavenly Peach Banquet

Kommentarer
Postat av: Thåström

Låtarna är väldigt speciella (de från Monkey) Men de växer och blir bättre och bättre för varje lyssning.

2008-09-24 @ 20:16:24
Postat av: Johan

Jo, visst är det så. Det var samma för mig med The Good, The Bad & The Queen, fastnade inte för den på en gång, men efter några lyssningar älskade jag den.

2008-09-24 @ 22:14:44
Postat av: Anna

Ok du har övertygat mig. Damon Albarn är the shit!

2008-09-25 @ 08:12:37
URL: http://annasfantastiskliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0